Община Бургас внесе проекта си във фондация „Блумбърг“

Община Бургас внесе своя проект във фондация „Блумбърг“, където ще се състезава със 182 европейски града. Първата награда за най- иновативната, смела и приложима идея ще получи финансиране от 5 млн. евро. Предвиждат се и четири награди по 1 млн. евро. Първите решения на комисията ще бъдат обявени през април, когато ще бъдат определени 20- те града финалисти.

„Платформа за безопасно придвижване в градски условия“ е идеята на Бургас, която включва звукова навигационна система за деца и хора с увреждания и светлинна сигнализация на пешеходните пътеки чрез иновативни методи. Проектът предвижда да бъдат изработени специални говорещи устройства с атрактивен за децата дизайн, които да комуникират със специално поставени датчици в автомобилите. Освен осигуряване на безопасно движение по улиците, устройството има и образователни функции. При оформяне на проектното предложение специалисти от Община Бургас извършиха проучване, което показа, че 75 % от децата биха желали да ходят сами на училище. Благодарение на новото устройство това ще бъде възможно като родителите ще получават информация за местонахождението на детето и маршрута в реално време.

Млади художници от Бургас вложиха време и усилия, за да онагледят идеята по атрактивен начин.

За пореден път Бургас се обедини около една идея. След нейното представяне, тя получи подкрепа от граждански организации, българи живеещи в чужбина, родители, деца, чуждестранни градове като Гент, Малмьо и Цюрих. Благодарим на всички граждани, които активно коментираха идеята и ни изпратиха предложения за доразработването й.