Атанас Зафиров: Освобождаването на директора на парк “Странджа” Стефан Златаров не е политически акт

Освобождаването на директора на парк “Странджа” Стефан Златаров не е политически акт. Това заяви по време на брифинг в Бургас народният представител от парламента група на Коалиция за България Атанас Зафиров.

„Още през 2012 година господин Златаров е бил наказан с последно предупреждение за уволнение на базата на един изключително подробен одитен доклад за работата на парка. Така че не може в момента да се говори за политика. А това, че той тогава е оцелял благодарение на това, че е бил общински координатор на ПП ГЕРБ и на базата на тези безобразия, които са констатирани не му е потърсена никаква отговорност не означава, че трябва днес някой да се прави на герой“, коментира депутатът.

Според него през последните седмици упорито в публичното пространство се повтаря тезата, че има връзка между приемането на Общия устройствен план на Царвео и смяната на директора на Природен парк „Странджа“ и по недопустим начин се правят политически препратки, като се говори за политически уволнения, а истината е че Златаров не е уволнен, а е освободен по взаимно съгласие.

„Кой в крайна сметка е отговорен за това, че за толкова години няма приет план за управление на природния парк? Естествено, че на първо място и преди всичко това е директорът на съответната институция“, категоричен бе Зафиров в изявлението си.

Той информира, че в парк Странджа е имало непрекъснато текучество на специалисти и за последните три години Дирекцията на парка са напуснали девет човека при щат от тринадесет души. Сега екипът продължава да е непълен и работи с трима експерти по–малко, а това говори за липса на мениджърски подход при управлението на институцията, каза депутатът. Според него по никакъв начин не се е изпълнявал годишния план за дейностите, които се финансират от държавния бюджет и петдесет процента от бюджетните средства са оставали неоползотворени.

„Знаете, че в Странджа се изпълнява проект „Устойчиво управление и устройство на територията – ПП Странджа“. В изпълнението му липсват възлови експерти. Остават десет месеца до края му, а до сега е свършена едва около десет процента от работата. Всичко това показва един абсолютно сбъркан, неправилен и лош подход и раздялата е логична. Учудвам се, защо през всичките тези години, когато са констатирани нарушенията, този човек е не е бил освободен“ , заяви още народният представител. Той показа документи от юни месец 2012 година, от които става ясно, че проверка на работата на Стафан Златаров още тогава е констатирала редица нередности. Сред тях бе заповед на Изпълнителна агенция по горите към Министерство на земеделието и храните, от 26.10.2012 г., от която става ясно, че инж. Стефан Златаров  тогава е наказан с „предупреждение за уволнение“. Сред мотивите са: Системата за финансово управление и контрол не е актуализирана, не е прилагана системата за двойния подпис при всички документи за поемане на задължения и за извършване на разходи, към служебното досие на главния счетоводител е приложена диплома на руски език, изплащани са фактури без данни за количество и единична цена, не са спазвани законови изисквани при командировки в чужбина и други.  Тогава Златаров не е бил уволнен единствено поради факта, че бил активист на ПП „ГЕРБ“, категоричен бе Атанас Зафиров. В заключение той предупреди, че ако не спрат политическите спекулации по въпроса, ще бъде принуден да разплете до край сложните икономико – политически зависимости в конкретния случай.