Постигната договореност между областен и протестиращи

Съгласно постигната договореност между Областния управител на Бургаска област Павел Маринов с протестиращите  в защита на Странджа след проведения на 28.01. т г. техен митинг в Бургас,   днес -4.02. т.г. в сградата на областна администрация се проведе първата от поредица срещи по проблемите на Странджа, на която в присъствието на много журналисти участвуваха част от протестиращите и поканените от Областния управител на Бургаска област  кметове на общините – Царево – Георги Лапчев, Малко Търново – Илиян Янчев и Приморско -Д-р Димитър Германов.

Изборът на тези общини, не бе случаен тъй като е известно, че точно на тяхна територия е разположена застрашената от урбанистични експерименти живописна крайбрежна ивица на Странджа, в защита, на която се обявиха на своя протест природозащитниците.

Поканени бяха и всички депутати от Бургаски многомандатен избирателен район но на срещата се отзова единствено народният представител от „Коалиция за България” Атанас Зафиров. Сред гостите  бе и Антоний Иванов, директор на Регионална инспекция в Бургас по опазване на околната среда и водите.

В присъствието на малко на брой  граждани, участвали в митинга от 28.01. т. г. природозащитници от различни неправителствени организации представиха пред Областния управител своите позиции, становища, мнения, конкретни предложения и  искания, както към различни държавни институции, така и към кметовете на общини разположени на територията на Странджа – планина.

В разгорещен диалог, който продължи повече от час се чу още и мнението на различни експерти по екологични проблеми, а  така също и становището на депутата Атанас Зафиров в защита на българската природа. В своите изказвания кметовете на Малко Търново, Царево и Приморско излязоха в защита на интересите на своите избиратели, жители на странджанските общини.

Областният управител Павел Маринов обобщи резултатите от тази първа по рода си публична и демократично отворена към всички заинтересовани страни среща за бъдещото на Странджа в следните позитивни направления:

На първо място той призова за по-бързо влизане в сила на Общия устройствен план на община Малко Търново.

На второ място се ангажира със съдействие за по-бързо възлагане на екологични оценки към Общия устройствен план на община Царево, като неотменна и необходима част от самия план.

На трето място той предложи да започнат действия за прилагане и влизане в сила на плана за управление на Природен парк „Странджа”. И не на последно по-важност място Областният управител информира присъстващите, че по негова инициатива се  възстановява общия научно консултативен съвет за развитие на Странджа, под ръководството на Проф. д-р Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. В състава на съвета ще влязат също така и други утвърдени научни авторитети и изявени експерти от различни теоретични области третиращи в свои научни проучвания и изследвания различни проблемни области от историята, стопанското, културно и екологично развитие на Странджа.

Договорено бе следващата среща по същата актуална тема да се проведе на 18. 02. /вторник/ т. г. отново в сградата на областна администрация в Бургас.