НОИ очаква наплив от желаещи да се пенсионират

Националният осигурителен институт (НОИ) очаква повече хора да пожелаят да се пенсионират през тази година, за да се възползват от замразяването на възрастта за пенсиониране, което ще действа само през 2014 г.

“Очакванията ни са, че 2014 -та ще бъде по-напрегната в сравнение с предишните две години…Впечатленията на служителите в НОИ са, че желаещите да излязат в пенсия са повече от обичайното”, казва управителят на института Бисер Петков пред “Труд”.

В същото време той информира, че през миналата година 2785 души са се пенсионирали след като са надхвърлили условията. Мъжете са отложили пенсионирането си средно с 1 година и 5 месеца, а жените – с близо 1 година.

Петков потвърждава, че в хода на дискусията за новите правила за пенсиониране, които ще заработят от догодина, експертите са се обединили около становището, че пенсионната възраст трябва да е обвързана с продължителността на живота след навършване на пенсионната възраст. “За да бъде работещо и точно това решение, трябва да се намерят отговори на много въпроси: откога, за какви периоди и как ще се прилага този подход”, казва Петков и допълва, че важен въпрос е и изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените – нещо, което единствено България в целия ЕС не е решила.

Управителят на осигурителния институт прогнозира, че увеличението на пенсиите от 1 юли ще е най-вероятно с 3 на сто, колкото са предвидените пари в бюджета. Повод за безпокойството, че надбавката може да е по-малка, е т. нар. златно швейцарско правило, по което тя се изчислява. Във формулата влиза инфлацията, а тя през последните месеци е с отрицателни стойности, заради което пада и процентът на увеличение. “Вероятно точния размер на индекса ще е по-малък от заложените 3%. В Кодекса за социално осигуряване е предвидено увеличението да стане с решение на Надзорния съвет на НОИ. Без да се ангажирам с решението му, считам за възможно пенсиите да се увеличат с предвидените 3%”, казва Петков /КРОСС/