Приморско актуализира картата на своите защитени зони

karta primorskoПо инициатива на кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов, подготовката за предстоящия туристически сезон 2014,  в Община Приморско започна по нестандартен начин, съобщават от Международния търговски и културен център – ГЕОПАН.

Екип от картографи и експерти по околната среда завършиха актуализацията на детайлната карта на природния и културно-исторически комплекс Ропотамо, изработена само преди една година. По препоръка на експертите, в новата версия на детайлната карта прецизно са очертани и представени т.н. буферни зони на защитените територии. Те най-често са обект на нарушения на режима им.

Целта е да се създаде надеждна геопространствена информация за сложния природнен и културно-исторически комплекс Ропотамо, в който биоразнообразие  и история се преплитат по уникален начин.

Актуализираната карта ще бъде отпечатана в специален тираж не само за целите на администрацията, а и за хотелиери, туроператори и места с голям публичен достъп.

В переспектива, създадената детайлна карта ще улесни  изработването на табели, указателни табла и необходимата информация за преминаване през атрактивните маршрути на полуострова на Приморско, които се радват на все по-голям интерес.

С изработката и актуализацията на детайлната карта на защитените територии, Приморско дава добър пример на останалите общини от крайбрежието. За нашето Черноморие липсва достатъчно по обем геопространствена информации, съвременни туристически карти и представянето на защитените територии като природни и културни атракции.