Орешарски: Не се предвижда актуализация на бюджета, но има цяла година

“Със степен на условност мога да кажа, че не се предвижда актуализация на бюджета, но има цяла година”, коментира премиерът Пламен Орешарски в Народното събрание и препоръча този въпрос да бъде поставен след лятната пауза, когато правителството отчита степените на изпълнение.

В отговор на опасенията на опозицията от евентуално преразглеждане на държавния бюджет той потърси сметка на ГЕРБ за тяхната финансова политика при управлението на кабинета „Борисов”.

„ГЕРБ да обяснят за 8-те млрд. лв. влошаване на фискалната позиция при техния мандат – увеличени дългове с около 4,4 млрд. лв. и намален фискален резерв приблизително 4 млрд. лв. Когато обяснят тази тяхна политика, тогава да задават въпроси”, заяви министър-председателят и, след като уточни, че следи бюджетния процес през целия преход, добави, че от 1997 г. досега дебат за актуализация на бюджета са правили само ГЕРБ през 2010 г.

Що се отнася до референдума, той заяви, това е висша форма на демокрацията и не трябва с него да се злоупотребява. По думите му въпросите трябва да са правилно формулирани и да са ясни. Трябва да има достатъчно време за дебат в обществото преди референдума, каза още премиера.

Премиерът не даде подробности за уволнението на зам.-началника на Агенция „Митници” Румен Данев, назначен на поста преди около месец. Той посочи единствено, че информация, която имал, била „неблагоприятна” за Данев.

Пламен Орешарски оценява изпълнението на приходите за миналата година като удовлетворително „на фона на оценките на приходните агенции със старите ръководства при смяната на правителствата, които оцениха, че неизпълнението ще стигне до 1 млрд. лв.”

„Неизпълнението на данъчните приходи е с около 480 млн. лв.”, обясни Орешарски. Това, по думите му, показвало, че крайното неизпълнение значително е свито и означавало, че особено в края на миналата година, постъпленията са доста добри. „Ще припомня, че бюджетът можеше да бъде почти балансиран, ако бяхме продължили практиката на нередовно възстановяване на ДДС на фирмите”, заяви той с критика към управлението на ГЕРБ.

Той призна, че България все още изостава от средноевропейските доходи, каквато е и констатацията на МВФ.

Той направи лаконичен коментар на доклада на Европейската комисия за борбата с корупцията. „От всичко, което съм чел, като че ли липсата на координация на усилията на всички институции. Борбата с корупцията трябва да се води не само с конкретни мерки , но трябва и комплексен подход. Необходим е орган, който да координира усилията на всички институции”, обясни той, без да навлиза в подробности.

Орешарски отрече, че ще се среща с руския президент Владимир Путин в Сочи на Олимпиадата, каквато надежда беше изразил в интервю за ИТАР-ТАСС. Той обясни, че в програмата му няма такава среща, а „на коктейли не се обсъждат сериозни теми като АЕЦ „Белене”. „Ще коментирам след арбитража”, заяви той, както при всеки друг коментар по отношение на Втората атомна електроцентрала.