Вие сте тук: Начало » Актуално » Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи
    Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи

    Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи

    Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи. Това стана на специална церемония в олимпийското село „Маунтин вилидж”, близо до зоните за сноуборд и алпийски ски, предаде КРОСС.

    Домакините организираха впечатляваща програма по посрещане на българската делегация, в началото прозвуча олимпийският химн. Самото вдигане на флага бе предшествано от приветствие на зам.-кмета на селото – Алексей Немов, световна легендите в гимнастиката. 37-годишният Немов, който е 4 пъти олимпийски шампион от Игрите в Атланта 1996 и Сидни 2000, пожела „Добре дошли!” на нашите олимпийци и покани на сцената генералния секретар на БОК Белчо Горанов, който също поздрави присъстващите. Двамата размениха подаръци – от българска страна домакините получиха лъвче талисман, а пък олимпийският ни отбор бе дарен с огромна матрьошка.
    Гвардейски части внесоха националния флаг и го издигнаха под звуците на българския химн. След това доброволци подариха на всеки един олимпиец чифт плетени ръкавички за спомен с логото на Олимпиадата в Сочи. След нашата церемония последваха тези на Доминика и Латвия.

    Програмата завърши със снимки пред специалния кът, където всеки оставя автограф и свое послание към Игрите.
    На издигането на знамето присъстваха и част от състезателите пристигнали тази сутрин в Сочи с втората група български олимпийци. Владимир Зографски със своя баща Емил пътуваха от Мюнхен и вече се настаниха в Маунтин Вилидж. Влади е с лека настинка, но се оправя, взима само аспирин. Двамата ще направят утре първите пробни опити на олимпийската шанца, на която миналата година Зографски се нареди 14-и в старт за световната купа. В петък са официалните тренировки, а в събота квалификацията, която включва два пробни опита и един състезателен, който ще се определи 50-те участници на финала в неделя.

    В Сочи вече са и тримата биатлонисти Мирослав Кенанов, Иван Златев и Десислава Стоянова с техния треньор Красимир Дочев се появиха на Игрите направо от Европейското първенство в Нове Место.

    В четвъртък вечер за Сочи с полет през Истанбул от София в 21.25 ч. потеглят Александра и Виктор Жекови, знаменосецът Мария Киркова и олимпийското аташе Екатерина Дафовска.

    Горе