Декларация на народните представители от ГЕРБ Бургаска област

Срамното разпределение на средствата по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” показа неприятната тенденция, за която многократно предупреждавахме. А именно, че проектите ще се оценят субективно и по безпринципен партиен признак. За съжаление това вече е факт.

Депутатите от БСП в Бургас и политическият кабинет на Областна управа доказаха, че нямат лоби и авторитет в изпълнителната власт на държавата. На тях не може да се разчита за нищо, което касае развитието на региона.

Анализът от програмата за растеж показва, че измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези на БСП и по 133 лв при ДПС.

Статистиката е категорична – най-ощетени са жителите на населени места с кметове от ГЕРБ. Има, обаче едно изключение и то се казва град Варна. Както вече стана ясно за него държавата отпуска 51 млн. лв., а за Бургас едва 5 млн. лв. Ето тук трябваше да бъде ролята на бургаското БСП – да отстоява интересите на съгражданите си, така както са го направили колегите им от другия голям морски център. Варненската структура на БСП излъчи и силно представителство на ниво министри и зам.-министри, които очевидно работят за града си.

Разпределените средства по тази програма е срамна страница за БСП-Бургас и удар по всички жители на областта.

Изключително цинично звучат обясненията от червената централа в Бургас, че за региона това е достатъчно и че можело да бъде и още по-лошо. Колко по-лошо? Напомняме, че 5 от бургаските общини получиха държавно финансиране в размер на 0 лв., като разбира се 4 от тях се ръководят от кметове избрани с бюлетината на ГЕРБ. Парадоксът е в това, че точно тези лишени от средства общини, бяха най-добре подготвени с най-висока проектна готовност.

Наказателната акция е очевидна и оправданията, че някога щяло да има втори тур на същата програма звучат абсурдно. Логиката на тази програма е проектите да се изпълняват до края на годината, освен това средствата вече са разпределени.

Неадекватни са и твърденията, че с реновирането на пътната отсечка „с. Миролюбово – Каблешково – Ахелой” ще се отпуши трафика за Несебър. Това беше актуален вариант преди правителството на ГЕРБ да доизгради АМ „Тракия”. Сега какво се предлага – хората до дойдат до Бургас по магистралата и на първото кръгово да се върнат обратно към с. Миролюбово за да пътуват до летните курорти?!

Защо не се говори са финансиране на четирилентовия път „Бургас – Слънчев бряг”, а се предвиждат 4 млн. лв. за с. Миролюбово? Последно, с решение на правителството на ГЕРБ, се изгради отсечката между кв. Сарафово и Поморие и вече повече от половин година не се работи за доизграждането й до Несебър.

Защо не е финансиран проекта за Северния обход на Бургас, след като кметовете от цялата област се обединиха около тезата, че той е не само от регионално значение, а и от национално?

Ставаме свидетели на забравената, но утвърдена от ДПС и БСП схема, за рехабилитация на малки, междуселски пътища, които не водят до никакъв растеж в регионите, но се изграждат без граждански контрол, защото са далеч от очите на хората. Отпускат се милиони левове за такъв тип отсечки, които свързват две или три села и така за никого няма да стане ясно дали са напълно реконструирани, дали само ще се запълват дупки. В карйна сметка милионите ще бъдат усвоени от определени фирми.

Ние, като народни представители от ГЕРБ-Бургас, призоваваме колегите ни от управляващото мнозинство да се опитат да надмогнат партийните си пристрастия и да работят за региона си, така както го правят във Варна. Нашите съграждани не заслужават подобен тип дискриминация. Бургаска област трябва да продължи развитието си!