Вие сте тук: Начало » Актуално » Рекорден брой участници в VІІ-ия шах турнир за купата “Янко Гюзелев”
    Рекорден брой участници в VІІ-ия шах турнир за купата “Янко Гюзелев”

    Рекорден брой участници в VІІ-ия шах турнир за купата “Янко Гюзелев”

    Рекорден брой участници се включиха в VІІ-ия турнир по блиц шах за купата “Янко Гюзелев”. Превърналият се в традиция турнир събра 56 състезатели в зала “Комапас” на хотел “България”. 34 от участниците бяха деца. Възрастовата разлика между състезателите е повече от впечатляваща. Най-малкият шахматист, който мери сили на черно-бялата дъска е на 5 години, а на вай-възрастният на 63. Оспорваният турнир премина в 8 кръга, а всяка една от партиите продължи по 10 минути, съобщи gramofona.com.

    Четири купи бяха раздадени в отделните категории. При децата до 8 години победител е 6-годишният Кристиян Вълчев. В категорията до 10 год. призът отиде при Мартин Вълчев, а в категория до 12 год. при Михаил Буков.

    Победител в категорията за възрастни стана международният майстор Иван Манолов. Той е един от най-добрите шахматисти в Бургас. Играе “царската игра” още от 1968 година, а от 1974 е и треньор, и състезател. Учител е и на единствения гросмайстор от Бургас – Милен Василев.

    Основател на шахматния турнир е бургаският агробизнесмен Янко Гюзелев. Той прави първите две издания на турнира, а след неговата смърт традицията продължава семейството му. Турнирът се провежда на 8-ми февруари, когато е рожденият ден на Янко Гюзелев.

    Вече 5-та поредна година синът му Стоян Гюзелев и внучката му Ивон са основните двигатели на идеята. “Радвам се, че успяхме да съхраним тази традиция и че всяка година участниците са все повече. Турнирът се наложи и много от шахматистите го включват в календара си от състезания. Хубаво е, че има и толкова много деца, които се интересуват не само от компютри”, сподели Ивон Гюзелева. Самата тя от съвсем малка е партнирала на дядо си на шахматната дъска, а към днешна дата мечтае да продължи делото му и в агробизнеса.

    Един коментар

    1. Анонимен

     А Поморие кога ще има клуб по шахмат?До кога поморийци ще пълнят клубовете на други градове?Трябва да започнат да се случват нещата в Поморие-така,както заявява кметът Алексиев.

    Горе