Пресконференция на ГЕРБ-Бургас за разпределението на парите

ГЕРБ: Бургаска област дава годишно 2,2 млрд. лв. в републиканския бюджет, а получава смешни суми от правителството

„Управляващите разпределиха само за час, без правила и без никакви критерии, 350 млн. по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Никой не знае по каква методика и точкова система е станало това. Област Бургас е най-големия данъкоплатец в страната, тя формира около 2, 2 млрд. лв. от републиканския бюджет. Разпределените средства са от нашия бюджет, това са пари на данъкоплатците. Цифрите са фрапиращи – община Бургас получи 5 млн., а община Варна- 51 млн. Свидетели сме на един порочен процес, защото правилата за разпределение на бюджетните средства би трябвало да са същите, по които се усвояват еврофондовете”. Това заяви народният представител и областен лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев по време на пресконференция днес. На нея присъстваха бургаските депутати Иван Вълков, Диана Йорданова, Семир Абу Мелих и Галина Милева.

Диана Йорданова посочи фрапиращи факти за разпределението на парите в област Бургас. „Изходните ми данни са от 1 февруари 2010 г., когато бе извършено преброяването в България. Статистиката за област Бургас показва, че общините, които управлява ГЕРБ са 6, БСП-2, ДПС-2 и независими кметове – 3. Нефинансирани са 4 общини от ГЕРБ и една независима. Най-ясно се виждат разликите при съпоставката с населението. Общините, управлявани от ГЕРБ и с най-голямо население, според критериите на правителството явно трябва да бъдат наказани. На човек се пада финансиране от 23,68 лв. За сравнение, при общини на БСП с пъти по-малко население– 69,71, при ДПС 101,08.”

Тя коментира, че финансовият министър не е отговорил адекватно на зададени от нея въпроси как се разпределени 350 млн. и защо липсват средства за Северния обход на Бургас.

„За градовете с кметове от ГЕРБ по Южното Черноморие – Созопол, Приморско, Царево също няма отпуснати никакви пари. Правителството на Орешарски зачерква цял регион от картата на България, но не знам как лятото ще се поеме целия поток туристи”.

Бургаският депутат Иван Вълков заяви, че морската инфраструктура в Бургас изцяло е зачеркната за в бъдеще. „Къде по света може да се види Морска гара, която е затворена и достъпът до нея е абсолютно ограничен? Защо не е започнало строителството на двете трафик кули, заради които управляващите се оправдават, че е затворена Зоната за обществен достъп? Управляващите отпускат пари за несъщестуващи пътища, за които няма никаква проектна готовност – проектът за общински път с.Терзийско (Сунгурларе) – с.Венец (Карнобат). Не е направен никакъв анализ на техническата инфраструктура и какво е полезно за Бургаски регион”. Пътят Бургас-Слънчев бряг също е пренебрегнат, нищо не е предвидено за него, сподели Иван Вълков.

Той коментира и предстоящия ремонт на ЖП гарата в Бургас, заради който тя ще бъде затворена и пътниците ще отпътуват и пристигат на гарата в кв. Долно Езерово. „Няма никаква логика да се прави това, тъй като има два линии, две трасета, по които да минават влаковете. Но явно така е по-лесно за фирмата изпълнител на проекта”.

Семир Абу Мелих и д-р Галина Милева заявиха, че Бургас е ощетен по отношение на средства за Факултет по „Обществено здраве и здравни грижи” в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” Парите отиват отново във Варна. Бургас няма да получи и средства за ремонт на сградата на Стария съд, където се помещава Агенцията по вписванията, тъй като целият бюджет на Министерството на правосъдието е отделен за изграждането на Съдебна палата във Варна на стойност 30 млн.лв.

 

1 коментар

  1. софиянец

    До кога Бургас,ще се сравнява с Варна?Какво толкова им е черна Варна?Ами дали са ,преценили са,че Варна има нужда-и то си е така!До вчера Бургас получаваше-Варна не!Тогава си мълчахте…Тия селски бургаски манталитети почнаха да писват на всички българи!Бургазлии само реват…защо Варна била морска столица….ами България има една морска столица и тя ще остане и за напред-ВАРНА!Боко им пусна малко аванс и те се взеха на сериозно….бургазлии 🙂