Орешарски отговаря на Национална Асоциация „Българско Черноморие“

Яни Симеонов от Национална Асоциация „Българско Черноморие“ се срещна с министър-председателя Пламен Орешарски по повод позицията на собствениците на земи по Черноморието. Помориецът внесе становище на Национална асоциация “Българско Черноморие” във връзка с казуса Странджа.
В изказването си Симеонов сподели безпокойството  си, че онова, което сега е валидно за Странджа, утре ще се превърне в правило, валидно за цялото Черноморие – превръщане на общините в резервати за псевдозелени цели, с което ще последва повсеместен икономически регрес за Черноморския регион.

“Разбира се, Странджа има нужда от защита. Но защо делим планината от хората? Земята, растенията и животните ли само ще опазваме? Хората, живеещи там също се нуждаят от защита. Животът и поминъкът на хората се нуждаят от защита. Говорим за един от най-бързо обезлюдяващите се, застаряващи и обедняващи райони на България. Където летният туризъм е само някакво временно средство за оцеляване. Идеята на МОСВ за  съдаване на биосферен резерват е прекрасна. Но сега там се нуждаем от нещо много по-спешно – от икономически резерват за хора”, заяви Симеонов. 

В отговор на становището министър-председателят разпореди извършването на обстойна проверка, където са  отправени  конкретни предложения.

 

otgovor_oresharski