“Любов с аромат на вино”

izlojbaNesebar

Под това мото в галерията на Дружеството на несебърските художници бе открита традиционната  изложба на местни творци, посветена на Св.Трифон Зарезан и Св.Валентин.
Експозицията бе почетена и от кмета на Община Несебър Николай Димитров, който в приветственото си слово заяви, че изложбата е поредната илюстрация, доказваща афинитета на несебърските творци към качествени художествени творби, несъмнено зареждащи посетителите с жизненост и самобитната красота на енергията, вложена от вътрешния интелектуален и емоционален капацитет на авторите.
Той се ангажира и с оказването на необходимото съдействие, за превръщането на традиционната февруарска изложба на несебърските художници в неотделима част от туристистическия продукт, предлаган от Община Несебър.
През последните години изложбата точно на 14 февруари придава на творбите двойнствено съдържание, тъй като посланията им са насочени към най-широката общественост – и към тези, които залагат на българската православна традиция, и към всички с по-възвишена чувствителност, тачещи Св.Валентин.
Макар че философски погледнато, виното и любовта са метафори на сладостното опиянение, на преминаване в друго измерение и издигане над скепсиса на реалността в ежедневието, несебърските художници са избрали за експозицията си мотото: “Любов с аромат на вино”. Входът е свободен. Възприятията при разглеждане на експозицията се рамкират единствено и само от въображението на посетителя.

                                                   Максим МОМЧИЛОВ