Чаши с лика на Хитлер стъписаха туристи в Банско

Чаши с лика на Хитлер и свастики се продават в магазини за сувенири в Банско. За това сигнализират израелски туристи чрез голям еврейски сайт в Канада.

Според написаното 45-годишната Жана дошла в българския курорт с 13-годишния си син Рафи. В края на 5-дневната им ваканция решили да купят сувенири. Останали изумени обаче, когато видели чаши с лика на Хитлер на рафтовете, редом до чаши, рекламиращи България и Банско. Цената била 6 лв.

По думите на Жана продавачът не виждал нищо нередно в това и дори отговорил на въпроса и защо рекламира Хитлер с думите „Той е добър”. След завръщането си от България, Жана възмутено описала видяното в най-големия еврейски сайт в Канада.

Същите чаши, на същата цена има не само в един магазин в Банско. В съседен антиквариат собственикът признава, че и той е продавал подобни сувенири. Той пак ще зареди скоро и то не само стоки с лика на Хитлер.

„Руски, на Сталин, на Брежнев, на Путин, а от германските само на Хитлер”, изрежда Атанас Рахов. Туристите в Банско признават, че преди чашите не им правели впечатление. Според някои от запитаните в българските сувенирни магазини трябва да се продават само продукти, рекламиращи страната ни.

Проверка в българското законодателство показа, че прокламирането и почитането на подобни символи попада под ударите на член 419 от НК и се смята за престъпление против мира и човечеството. Наказва се с лишаване от свобода от 1 до 5 години, но според юристи доказването му е много трудно. /КРОСС/