Петролопроводът Бургас – Александруполис е екологично опасен и икономически неизгоден

Петролопроводът Бургас – Александруполис е екологично опасен и икономически неизгоден за България, смятат специалисти в сферата на енергетиката и околната среда. Коментарът им идва ден, след като изненадващо руският енергиен министър Александър Новак обяви, че за Москва този проект не е приключен въпреки официалния отказ на страната ни да участва в него.

Русия разиграва българската карта и не е категорична за възобновяването на проекта Бургас – Александруполис, обяви в ефира на ТВ “Европа” енергийният експерт Атанас Тасев, цитиран от КРОСС. Според него руската дипломация е многоходова и сега ясно демонстрира, че една от целите и ще е възобновяване на АЕЦ „Белене”, но и този проект няма да бъде размразен.

Неясни са индикациите, които отправя българското правителство към Русия по темата за проекта Бургас-Александруполис. Такова мнение изрази пък депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на околната среда Ивелина Василева. Тя се надява, че България ще продължи да отстоява позициите, които са заявени от българските граждани и парламента.

България официално се отказа от изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис, след като екологичните оценки ясно показаха, че има огромен риск от разриви при прехвърлянето на горивото от танкерите. Това води до огромни рискове и за летния туризъм по Южното Черноморие, който е основно препитание за местното население.