Онлайн културна платформа стартира в черноморски регион

Онлайн платформа за културен обмен ще стартира работа до няколко месеца. Това съобщи днес Областният управител Павел Маринов по време на пресконференция, която имаше за цел да представи новия проект на администрацията „ Платформа за културен обмен в Черноморския басейн“.

Платформата ще бъде достъпна на няколко езика и ще представя културата и изкуството на страните от черноморския регион. Всеки творец и любител на изкуството ще има възможност чрез регистрация да представи своето изкуство или да получи необходимата му информация. Идеята е по този начин да се подпомогне контакта между творците от различните държави, да се осъществи връзка между артисти и почитатели. Платформата ще съдържа културен браузър, база данни с контакти и линкове, календар със събития, отразяващ ангажиментите на регистрираните участници. Създателите й предвиждат максимално опростена навигация и възможност за търсене по много и различни критерии- по страна, регион, вид изкуство и др. Съдържанието на културната платформа ще включва освен текстови формати и аудио и видео формати, 3D-визуализация на архитектурни обекти, както и 3D обиколки в музеи, галерии, театри, библиотеки.

Пресконференцията мина под знака на изкуството и бе открита с изложба от фотоси на Галина Ушева разположени във фоайето на администрацията. Възпитаникът на Английска езикова гимназия Щилиян Михайлов откри събитието с изпълнение на обичана българска песен. Атмосферата в залата допълваше картина на незабравимия Ненко Токмакчиев рисувана през 1969 година. Присъстващите разгледаха и изложба на предмети направени от стари вестници подредена от Сдружение „Социален център Бургас“. Финал на пресконференцията постави пианистката Рада Чомакова заедно със своя ученичка.

По време на пресконференцията стана ясно, че през месец май ще бъде организиран работен семинар, по време на който присъстващите ще могат да видят как на практика ще се случва регистрацията в новата културна платформа.

Партньори на Областна администрация Бургас по проекта са организации от Грузия, Гърция, Молдова и Армения. Желанието на всички е за в бъдеще платформата да бъде разширена и да обхване и други държави. Проектът се изпълнява по съвместна оперативна програма за сътрудничество  „ Черноморски басейн 2007-2013“.