България готова да подкрепи санкции срещу отговорните за насилието в Украйна

България е готова да подкрепи целеви, насочени санкции срещу хора, пряко отговорни за насилието в Украйна от последните дни. Това каза външният министър Кристиян Вигенин преди срещата на външните министри от ЕС за Украйна.
По-рано стана ясно, че Европейският съюз се готви да приеме санкции срещу отговорните за насилието срещу протестиращи в Украйна. От вторник вечерта Киев е арена на кървави сблъсъци, взели 35 жертви.
На въпрос как ще бъдат определени отговорните за насилието в Украйна, Вигенин отговори, че страните членки разчитат техните посолства да направят предложения, а списъците ще бъдат съгласувани. Ако се вземе такова решение на срещата, както се очертава, то ще бъде общо и на база на политическото решение ще бъде създадена правната рамка, а в последствие ще се уточнят имената на хората, които ще влизат в тези списъци, обясни той.
Освен това Вигенин декларира готовност за подкрепа по въпроса да бъде забранен вносът в Украйна на екипировка, която би могла да се използва за репресии срещу протестиращите. Според българския дипломат номер едно подобна мярка има не само пряко, но и символично политическо значение.
“Смятам, че в нашите заключения ще имаме текст и по отношение на радикалните елементи в протестите. Факт е, че има радикални групи, които са извън контрола на основните опозиционни партии, които внасят напрежение в страната и конкретно в Киев”, каза той.
Независимо от този факт обаче, основната отговорност за това, което се случва в Украйна, е на управляващите и не могат да се търсят оправдания само с радикалните групировки, категоричен беше българският външен министър, съобщи Дарик. /КРОСС/