Жертвите в Киев достигнаха 80

Жертвите в Киев достигнаха 80. Данните са на Министерството на здравеопазването на Украйна. Броят на ранените се оценява на 613 души, от тях 375 се намират в болница и им се оказва медицинска помощ.През изминалана нощ са постадали още 132 души, 82 са били транспортирани в болници, на другите се оказва медицинска помощ на място.

Участници в масовите безредици в Киев са открили огън срещу сътрудници на вътрешното министерство на Украйна. Стрелбата е била открита в района на улица “Институтска”, когато част от протестиращите се опитали да си проправят път към сградата на Върховната рада. В изявлението не беше посочено дали служителите на реда са отвърнали на стрелбата или са се опитали да удържат протестиращите.

Опозиционният лидер Арсений Яценюк каза в изявление от парламента, че въоръжени милиционери са влезли в сградата. Според заместник-председателя на Върховната рада обаче те са били принудени да напуснат сградата.За охрана на протеста на площад „Независимост” в Киев пристигнаха милиционери, включително такива с високи чинове, преминали на страната на протестиращите. Според агенция УНИАН, милиционерите, чиито автобус спря на Михайловския площад, най-вероятно са от град Лвов, в западната част на страната. От машината са слезли около 100 човека, повечето в униформи. Има и бивши военни, ветерани от Афганистан.

Бившият вътрешен министър Юри Луценко е провел инструктаж. Според репортер на държавната агенция, Луценко е подчертал, че те. На първо място, трябва да знаят къде се намира Щабът на самоотбраната, полевите болници и кои са ръководителите на самоотбраната. Пред медиите Луценко е обяснил, че основната задача на новодошлите е да „защитават Майдана”. „Всички са със служебните си оръжия и ще спазват стриктно Закона за милицията”, подчертал той./КРОСС/