Кметовете на Бургас, Созопол и Поморие: Рестарт на Бургас-Александурполис? Хората вече казаха НЕ

reizi_aleksievМорските кметове от областта са готови да свикат нови референдуми, на които хората да кажат какво е отношението им към опитите за рестарт на проекта Бургас-Александруполис. Според руският енергиен министър Александър Новак, на междуправителственото заседание през април, темата за тръбата ще бъде обсъдена отново.

Това предизвика незабавната реакция на кметовете от Созопол, Поморие и Бургас, тъй като петролопроводът ще засегне именно тези общини, предаде Gramofona.com. За созополският градоначалник Панайот Рейзи на този етап повод за притеснение няма. Според него и държавата е наясно, че България няма нужда от този проект. „Хората вече разбраха какъв ще е отрицателният ефект от тръбата. Разбраха, че няма да има и приходи”, коментира Рейзи. Той е готов на нов местен референдум и е убден, че и този път созополчани ще се обявят срещу петролопровода.

„Ние вече пета година казваме какво ни е отношението към петролоповода. До момента не намираме сериозен повод за притеснение, но чакаме по-категорична информация от Външно министерство”, заяви бургаският кмет Димитър Николов и допълни, че отношението на бургазлии по темата е до болка ясно.

За кмета на Поморие Иван Алексиев опитите за възраждане на проекта не са случайни. Той припомни интервю в руските медии на сегашния председател на парламента Михаил Миков, който още преди месеци заговори за рестарт на Бургас-Александруполис. За Алексиев обаче е недопустимо да се дават милиони левове за преброяване на делфините в Черно море, а да не се дава време на жителите от Бургаския залив да кажат мнението си по темата.

Иван Алексиев припомни и референдум в Поморие от 16. 05. 2009 год. Тогава в общината категорично се обявиха срещу изграждането на петролопровода. Мнението на Алексиев е, че в сегашната ситуация управляващите забравят своя суверен, който е изказал категоричната си позиция.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на околната среда Ивелина Василева определи като странна реакцията на българската държава след изявлението на Александър Новак. „Нашата твърда убеденост е, че този проект няма нито смисъл, нито икономическа обосновка. Да не говорим за щетите, които могат да бъдат нанесени върху околната среда и местната икономика. В този смисъл индикациите на руското правителство и за пореден път липсата на реакция от страна на българското правителство събуждат притеснение”, коментира Василева. Тя припомни, че проектът за петролопровода вече беше денонсиран от българския парламент.