МБАЛ-Бургас пусна извънредна смяна заради форум на бъбречноболните

Лекарите от Отделението по хемодиализа на МБАЛ-Бургас дават извънредни смени, за да може 8 бургазлии, на които се налага диализа през ден, да пътуват на форум в Арбанаси. Форумът се организира от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели (АПБЗ) и събира хора от цялата страна. Събитието се провежда в събота и неделя, но понеже от центровете за хемодиализа във Велико Търново и Стара Загора не могат да поемат пътуващите от морския град, в МБАЛ-Бургас правят жест към своите пациенти. По инициатива на д-р Петя Купенова, началник на Отделението по хемодиализа, лекарите разместват графика си и ще изпълнят процедурите непосредствено преди заминаването на групата от Бургас и веднага след нейното връщане, в неделя следобед.

„Когато разбрах, че няма къде другаде да направят хемодиализа предложих на прокуриста на МБАЛ-Бургас д-р Миразчийски в отделението да дадем извънредна смяна и той веднага се съгласи”, каза д-р Купенова.

Отделението е единственото в Бургас и обслужва около 150 пациенти, които правят по 12 процедури в месеца.

„Благодарни сме на лекарите от Бургаската болница, защото това е голям жест от тяхна страна. Благодаря специално на д-р Купенова, която поде инициативата без дори да я молим. Тя и нейните колеги ще дойдат на работа в неделя заради нас”, каза Кремена Лозева, която е координатор на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели за Бургас и председател на местното сдружение на диализно болните „Здравец”.

„На форума в Арбанаси не само ще чуем важна информация по теми, свързани с нашата болест, но и ще се запознаем с други хора. Важно е да видиш, че не си сам – така се поддържаме да не падаме духом. За мен например хемодиализата е нещо нормално, защото тя ми позволява да живея. Други обаче я приемат по-тежко, но не трябва”, допълва Кремена.

Тя е на хемодиализа от 7 години и половина, но това не личи по нищо. Кремена е ведър и усмихнат човек, който води нормален начин на живот и ходи на работа всеки ден, докато чака за трансплантация. Жената благодари на лекарите от МБАЛ-Бургас, защото през годините се е убедила, че работят с грижа за пациентите.