Вие сте тук: Начало » Водещи новини » EVN:Стандартна техническа авария, а не за „взривен“ или „гръмнал“ трафопост
    EVN:Стандартна техническа авария, а не за „взривен“ или „гръмнал“ трафопост

    EVN:Стандартна техническа авария, а не за „взривен“ или „гръмнал“ трафопост

    Във връзка с авария в трафопост на ул. „Дебелт“ в гр. Бургас от вечерта на 25.02.2014 г. и последвалата погрешна информация за „взрив“ в трафопоста EVN България счита за необходимо да внесе следните уточнения:

     

    В 19:20 ч. на 25.02.2014 г. в дружеството e регистриран сигнал за повреда във външен трафопост на ул. „Дебелт“ в гр. Бургас. В 19:35 ч. е извършен оглед на място от авариен екип на EVN България. Установено е, че са повредени два броя автоматични прекъсвачи на ниво ниско напрежение. При повредата на прекъсвачите се произвежда пукот, което е неизбежен ефект при такава авария. В трафопоста категорично не е имало взрив или каквато и да е експлозия. За възстановяване на електроснабдяването схемата на захранване е прехвърлена на другите два прекъсвача в трафопоста. При направена проба за включване по резервна временна схема малко преди 23:00  ч. се получава втори пукот от други два прекъсвача, като електрозахранването е окончателно възстановено към 01:30 ч. на 26.02.2014 г.

     

    С цел коректното отразяване на фактите и с избягване на ненужна дезинформация и спекулации дружеството уточнява, че в случая става дума за стандартна техническа авария, а не за „взривен“ или „гръмнал“ трафопост. Ролята на тези съоръжения (прекъсвачи) е автоматично да предотвратяват по-голяма по мащаб евентуална техническа авария, което в случая те са направили по предназначение. Представители на дружеството са информирали община Бургас, областна управа Бургас, органите на полицията и противопожарната служба за случая.

     

    С цел пълното възстановяване на нормалната схема на захранване днес екипи на дружеството ще изключат електроснабдяването за тези клиенти за период от няколко часа. Екипите предприемат всички мерки дейностите да бъдат извършени в максимално кратък технологичен срок.

     

    Дружеството информира, че спазва всички норми при експлоатацията на съоръженията. Регулярно се извършва инспектиране на всички трафопостове съгласно Наредбата за техническа експлоатация. Всяка една инспекция и проверка се регистрира и документира по надлежен ред. Както и в другите свои съоръжения, така и в трафопоста на ул. „Дебелт“ в Бургас дружеството е извършило в срок необходимите проверки и технически инспекции на съоръженията съгласно нормативните изисквания.

    Горе