Близо 40 града участват в рекорд за изработване на мартеници

Близо 40 града в страната взеха участие в инициативата „Честита баба Марта, свят”, която има за цел да бъде поставен Балкански рекорд за най-много хора, които заедно изработват мартеници.

Към поставянето на рекорд се присъединиха и българи, живеещи в чужбина. Инициативата се организира от Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България” в подкрепа на изграждането на Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания.

Стотици хора от страната и българи, живеещи в Лондон, Барселона, Рим, Валенсия, Чикаго и десетки други градове в чужбина се включиха в поставянето на Балкански рекорд за най-много хора, които заедно изработват мартеници.

Според председателя на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България” Ангел Ангелов над 5000 души са декларирали участието си.

„Всеки си изтегля сертификат, снима се със сертификата, изпраща ни мартеницата и тя участва в рекорда. Регламентът не е важен тук, а това да са обединени хората. В Чикаго например е 7-8 часа разликата, не можем да накараме хората да стоят по нощите, но над 5000 души са се регистрирали официално”, уточни той./КРОСС/