Когато жените творят, градовете оживяват

kartinaТворческа къща “EmiliaArt” инициира проекта “Когато жените творят, градовете оживяват”, с цел да популяризира творческото начало в живота на съвременната българка. Проектът предвижда обединяване на творческата енергия на различни жени – автори на произведения на изкуството, както и представяне на различни техники, похвати, стилове, начини на изработка и презентиране на собственото авторово отношение към красотата в живота, към всяко житейско вдъхновение, към личния стил и нетрадиционализъм.

Проектът “Когато жените творят, градовете оживяват” стартира с изложбата “Тя, жената, любов и вдъхновение”, представена в галерия “Поморие”, град Поморие през месец август 2013 година. В продължение на две седмици, жителите и многобройните гости на града, имаха възможността да се запознаят с 25 авторски картини на бургаската художничка Емилия Николова, посветени на мистиката и красотата на българката – проследена през различните периоди на нейното развитие, от дълбока древност до днес. Големият интерес към българката като творец, се превърна в основателен повод за търсене и на други начини за периодично запознаване на обществеността с желанието на българската жена да ражда любов, претворена в различни видове изкуство, да създава красота и да иска да я споделя.

pokana-kazino

Проектът предвижда всяка година, в навечерието на 8 март, в град Бургас да се организира артистичен пърформанс, включващ живопис, музика, поезия, приложни изкуства и т.н., с участието на автори от Бургас, региона и други градове на страната, не само защото в гр. Бургас са родени и продължават да се раждат стотици известни поети, музиканти, художници, артисти и пр., но и защото институциите, медиите и обществеността в града ни постоянно доказват, че когато сме заедно, когато си помагаме, когато си подаваме ръка, ние можем да направим града ни жив, истински, дишащ, раждащ красота и непресъхващо вдъхновение.

Целта на проекта „Когато жените творят, градовете оживяват“ е да се популяризира артистизма у жената – творец, което в трудни периоди като днешния е особено необходимо. Красотата в женското изкуство е повод не само морето да е нашия вдъхновител, не само нашия вечен пристан, не само градовете да “оживяват”, но и да покажат, че в тях жената е тази, която може да изпълни културния им живот с нов дух и оптимизъм, с нова енергия, с нова, вълнуваща красота, с повече усет към всичко цветно, творческо и артистично – това, което ни заобикаля всекидневно и за което сетивата ни са все още недостатъчно чувствителни.

Предвижда се всяка година да бъдат канени всички бургаски медии, които ценят културното развитие на града ни и по-точно женското присъствие в него. Последващите отразявания на събитията ще бъдат наблюдавани и оценявани от комисия, съставена от представител на Община Бургас и най-активните участници в тях. В края на проекта (2020 година), на последната изложба, организирана под мотото “Когато жените творят, градовете оживяват”, медията, отразила най-пълно и най-атрактивно всички събития, проведени през годините, ще бъде наградена със специален плакет/грамота и авторска картина на собственика на творческа къща “EmiliaArt”, като организатор. Предвижда се присъждането на втора и трета награда, също съобразно преценката на компетентната комисия.

Проектът включва и изработване на специален каталог (уникална авторска книга), в която ще бъдат представени не само снимки от събитията през различните години, но и мисли и мнения на всички участници и гости, които желаят да споделят впечатленията си за ролята на българката в съвременното изкуство. След приключване на проекта уникалната книга ще бъде подарена на Община Бургас.

Предвижда се продължителността на проекта “Когато жените творят, градовете оживяват” да е в рамките на седем години – 2013 – 2020 година.