Преговарят за увеличение на заплатите на всички учители с 5%

“Със Синдиката на българските учители водим преговори за увеличение на заплатите на всички учители с 5 процента”, заяви след заседанието на парламентарната образователна комисия министър Анелия Клисарова.

За евентуалното увеличение на учителските заплати ще са необходими 27 милиона лева, каза министър Клисарова, но добави, че как ще се случи това е въпрос на дискусии, предаде КРОСС.

„Министерският съвет на оперативно заседание е одобрил 10 милиона лева, които да бъдат използвани за запазването на сегашните учителски заплати, след увеличението им с 8 процента от 2013 г”, каза още тя.

Същевременно за нови училищни автобуси са заделени 14-15 млн. лв., тъй като сегашните автобуси, с които се превозват учениците, са минимум десетгодишни и това е сериозен проблем.

Тя уточни, че процедурата за училищните автобуси е обявена на страницата на Министерството на образованието и науката (МОН) и общините ще могат да кандидатстват за купуването на нови училищни автобуси.

„Отделени са и средства за учителите, които преподават в училища в отдалечените населени места, за да им се покриват разходите за пътуване със собствен транспорт до учебните заведения”, каза министър Клисарова.