Презентираме морски и културен туризъм на изложение в Букурещ

Един от основните акценти в представянето на България на международната борса в Букурещ ще бъде морският туризъм, където отново очакваме ръст на румънски туристи. Страната ни ще участва с национален щанд на изложението България в The Tourism Fair of Romania в Букурещ от 13 до 16 март.

По време на най-голямото туристическо събитие в северната ни съседка ще бъде направена презентация на България в рамките на проект „Интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари, реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. „Открий и сподели” е слоганът на комуникационната кампания, с която Министерство на икономиката и енергетиката на България цели да запознае румънските граждани с новостите впредлагането, с разнообразните форми на културен, еко и селски туризъм, с гурме и винени дестинации, с възможностите за летни и зимни почивки, спа и уелнес услуги. Особено внимание ще се обърне на предстоящия летен сезон.

Съчетанието на обширни златисти плажове, топло море и много добро съотношение между цена и качество на обслужване изведоха България в първата десетка на морските дестинации за новия летен сезон. В класацията за най-добри плажове в Европа, Златни пясъци е веднага след ивицата Миртос на остров Кефалония, която е носител на наградата за най-добър плаж в света. С препоръката на британското туристическо издателство със 130-годишна история “Ръф Гайдс”, Варна също влезе в десетката за почивки през лято 2014.

Друг важен акцент в презентацията по проекта „Осъществяване на комуникационна кампания на пазар Румъния” е културният туризъм в България, с който се удължава сезона и се повишава разнообразието от преживявания по време на ваканция. Модератор на модула „Културно историческо наследство, културен и поклонически туризъм” ще бъде професор Николай Овчаров. На събитието ще бъдат представени също така имиджов клип за българския туризъм и филм посветен на тракийското наследство. Поканените журналисти и туроператори ще опитат селекция от български вина и специалитети и ще получат рекламни и информационни материали.

България е първа дестинация при ваканционни пътувания на румънските туристи с пазарен дял 15%, следвана от Турция с 14%. През последните години румънският пазар е един от най-важните за развитието на българската туристическа индустрия.Броят на румънските посетители през миналата година достигна почти 1 милион, а през 2014 г. туристическият бранш очаква нов ръст.