Несебърска ученичка краси плаката на „Evro folk 2014” с автентична лазарска носия от с.Еркеч

balkan_folk

Участничката в престижни национални и международни фестивали с несебърската фолклорна група „Незабравка” Николета Стоянова е избрана за  лице на официалния плакат на музикалните празници „Ewro folk 2014”.

1623 НиколетаНиколета Стоянова е ученичка в Х клас на  профил „Технологичен” на СОУ”Любен Каравелов”-Несебър.В клас тя набляга на интензивното изучаване на английски език и информацонните технологии, а свободното си време посвещава на  българските традиции и фолклор, посещавайки занятията на фолклорна група „Незабравка”, чиито ръководител е Андиопа Цветкова, а хореограф Десислава Червенкова. При участието й в Евро фолк 2013 международното жури безапелационно я избира за лице на официалния плакат на фестивала за 2014.

На него Николета е накипрена с автентична лазарска носия от с.Еркеч. Тя включва черен чукман, който се състои от две части – „поли” и „чапак”. Полата, наречена „врахам” е украсена с бели нашивки. Престилката на черти е наречена „крива”,има и елек „контох”. На главата се носи алена „вала”, върху която има „аскии” от мъниста, между плитките е „пележ”-а, а отстрани „краищата”.

Неповторимото излъчване допълват лазарските пера и китки, нагръдник и два гердана-„врах” от ситни златни парички на връв и „дубли”- едри златни пари нанизани на панделка.

Музикалните празници “Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАFF в различни европейски градове.

Основно събитие на музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланинският събор “Балкан фолк” в България, чието осемнадесето издание ще се проведе във Велико Търново в периода 8-18 май 2014.

В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. Характерна особеност на музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни и сателитни телевизии, както и по Световната интернет телевизия “TV Eurofolk” .

                                                                               Мара МОМЧИЛОВА