Най-често се оплакваме от дефектна техника, обувки и мебели

Близо 70 на сто от постъпилите 17 834 жалби в Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата година са решени в полза на гражданите, съобщиха от институцията. Най-често оплакванията са свързани с дефектна комуникационна и аудиовизуална техника, битови уреди и услуги, обувки и мебели.

Забранени са 243 вида опасни стоки с рискове за здравето и живота на потребителите, като по-голямата част от тях са продукти, предназначени за деца. Спрени от продажба са и няколко вида детски обувки, за които лабораторните изпитвания сочат, че не отговарят на изискванията за безопасност, предаде КРОСС.

Потребителите са се оплаквали във ведомството и за качеството при предоставяне на туристически продукти. При извършените 8990 проверки в туристически обекти са съставени 1034 акта. Най-често констатираните нарушения в заведения за хранене и развлечения са непоставяне на видно място на удостоверението за категоризация, липса на цени и грамажи на храните.

Временно са затворени 169 туристически обекта, които са предоставяли услуги без категоризация или удостоверение за регистрация. 148 от тях са заведения за хранене и развлечения, 15 – средства за подслон и места за настаняване и 6 – туроператори.