Вие сте тук: Начало » Актуално » ЕП подобри защитата на туристите, избрали пакетна почивка

    ЕП подобри защитата на туристите, избрали пакетна почивка

    Туристите, които сами избират отделните услуги от пакетните почивки, продавани в интернет или другаде, се нуждаят от допълнителна защита, поради факта, че е малко вероятно при сега действащите правила те да получат същите компенсации като тези, които са закупили своята почивка от традиционните туристически агенции, смятат членовете на Европейския парламент.

    Промените в законодателството, приети от Европейския парламент в сряда целят да гарантират помощ за туристите, които не могат да се приберат от чужбина у дома заради фалит на туристическа агенция или на авиокомпания. Промените защитават туристите от рязко увеличение на цените на туристическите пакети или резки промени в часа на полетите и ясно дефинират правата им при „непредвидени” обстоятелства.

    Сега действащите правила на ЕС в сферата на пакетните почивки датират от 1990 г. От тогава онлайн продажбите и нарастването на броя на евтините полети промениха значително начина, по който туристите планират и плащат за своите почивки. И днес много продавани онлайн почивки и екскурзии не са обхванати от законодателството и туристите рискуват да се озоват в ситуация, в която нямат ясни законови права.

    Промените в директивата ще разширят определението за пакетни почивки, като включат в обхвата му повечето видове туристически пътувания, които представляват комбинация от различни елементи, като самолетни билети, настаняване в хотел и използване на кола под наем. Депутатите настояват също, че туристите трябва да бъдат изрично информирани преди сключването на договора, ако тяхното организирано пътуване не представлява пакетна услуга и не предлага същото ниво на защита.

    „С промените в определенията за пакетни и свързани туристически пътувания напълно се изясни какво точно представлява пакетната почивка. Пътуващите ще трябва да бъдат информирани за техните права и как ще бъдат компенсирани в случай на нужда. Промените в директивата предвиждат високо ниво на защита на потребителите и високо ниво на информираност”, заяви докладчикът Ханс-Петер Майер (ЕНП, Германия).

    Новите правила, одобрени с 610 гласа „за”, 58 „против” и 13 „въздържал се”, ще гарантират, че:

    Туристите ще могат да се приберат, ако организаторът на пътуването им фалира, докато са на почивка. Ако е възможно, пътниците трябва да могат да продължат пътуването си, преди да се приберат у дома.

    Цените на предлаганите услуги могат да се повишат след подписването на договора само в изключителни случаи като например повишаване на цените на горивата или размера на данъците или таксите. Ако цената се повиши с повече от 8% (Комисията предложи 10%), пътниците трябва да получат предложение за друга почивка или да им бъдат възстановени разходите.

    След сключване на договора, организаторите на пътуванията няма да могат да променят значително (в рамките на максимум +/- 3 ч.) часа на полетите.

    Ако пътниците са възпрепятствани да се приберат у дома навреме заради „неизбежни” и „непредвидени” обстоятелства като природни бедствия или терористична атака, туристическите фирми трябва да организират настаняване за тях при сходни условия с първоначалната резервация или алтернативно да заплатят за престой до пет нощувки до 125 евро за нощувка, ако не могат или не искат да направят необходимата резервация (предложението на Европейската комисия беше за покриване на до три нощувки на стойност не повече от 100 евро на вечер).

    Гласуването на първо четене в сряда осигури на новия Европейски парламент мандат за преговори със страните членки за постигането на окончателно съгласие по текстовете от директивата./КРОСС/

    Горе