Несебър се побратими с руския град Норилск

norilsk

В  присъствието на Областния управител на Бургаска област Павел Маринов делегацията от Норилск бе посрещната с хляб и сол пред конферентен център „Несебър”, където в ритуалната зара бе сключено споразумение за побратимяване между Община Несебър и руския град Норилск.

Договорът бе подписан от кмета на община Несебър Николай Димитров и Олег Курилов-кмет на Норилск. Подписаното споразумение между двете страни конкретизира  дългогодишните традиционно приятелски връзки между двете страни и народи – Република България и Руската федерация, отчитайки положителния опит на ползотворното им сътрудничество и в духа на принципа на субсдиарността признава необходимостта от развитие и усъвършенстване на двустранните отношения.

В експозетата си преди подписването на договора двамата кметове изразиха убедеността си, че развитието на сътрудничество между двете страни отговаря на интересите на общностите, които представляват и те ще се стремят да  придадат на тези отношения съвременни измерения като ги развиват на равноправна основа.
Изказване направи и областният управител Павел Маринов, в което подчерта, че като представител на държавата, той всячески ще поощрява сключването на подобни договори, както с общини от Европейския съюз,така и с такива извън него.

С подписания документ Норилск се присъединява към побратимените с  Несебър градове, към които спадат: Родос-Гърция, Дубровник-Хърватска, Сафранболу-Турция, държавата Сан Марино, Семерсхайм-Франция,Биркиркара-Малта, Охрид- Македония, Котор-Черна гора, Будапеща /район-ХVІІІ/ -Унгария, Санкт Петербург /Петровски окръг/и Якутск-Русия,Хожув-Полша.

След полагане на подписи под споразумението за побратимяване двамата кмета изразиха общо становище, че с подписания документ Норилск получава достъп до Черно море, а Несебър /почти/ до Северния ледовит океан.

Участниците в руската делегация,която освен кмета Курилов,включва и Виталий Толстов-директор по образованието на Норилск и представител на Териториалното обединение на работодателите и предприемачите, а също така Наталия Корестальова-зам.кмет по социалната политика, имаха възможност да се запознаят и с културно-историческите забележителности на Стария град. В четвъртък им предстоят срещи с кмета на Варна, областния управител на Варненска област и ръководството на Асоциацията на черноморските общини.

                                           Максим МОМЧИЛОВ