Орешарски: Референдумът в Крим е незаконосъобразен

Референдумът в Крим е незаконосъобразен дори от политическа гледна точка. Това каза на среща с представители на граждански и неправителствени организации министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от КРОСС.
Следим с особено вниманието развитието на ситуацията в Украйна. Българската позиция за украинската криза е подкрепа посредством дипломатически средства, които касаят и българското общество, което е едно от най-големите малцинства в Украйна – над 250 000 души.
По думите му това била и една от предпоставките външният министър Кристиан Вигенин да посети Украйна.
Ние защитаваме запазване на териториалната цялост на страната. Има договор, подписан от повечето велики сили, според който Украйна предоставя ядрения си арсенал в замяна на териториалната си цялост. Отправяме призив към украинските власти, новите, да водят политика за неескалиране на напрежението, интеграция на гражданите, без значение от тяхната националност и вероизповедание, каза още Орешарски.
На всяко заседание на Министерски съвет непрекъснато получаваме информация за актуалното състояние, както и на нашите партньори от ЕК. Към настоящия момент нямаме оптимисти новини и се страхуваме, че на 20 – 21 март на срещата на върха една от най-важните точки ще е обсъждане реакцията на ЕК към развиващото се в Украйна, както и референдума в Крим. България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най-големи икономически щети, ако се проведе следващ етап на икономически санкции, каза още Пламен Орешарски.

2 Отзиви

  1. георги

    Значи вече е напълно 100% ясно колко голям комунист имаме за премиер. БРАВО…….

    • Дори и да е такъв, коментара му е точен с малки неразбории, които хвърлят друга светлина на проблема …
      "Има договор, подписан от повечето велики сили, според който Украйна предоставя ядрения си арсенал в замяна на териториалната си цялост".
      Ако това излиза от думите на Български Министър- Председател, е вярно твърдение, то има много по-голям проблем!!! Определението е излишно но фона на бъдещите събития породени от един или два безмозъчни твари определящи се за Главнокомандващи!! Има 25-май, където трябва да се даде правилната посока, иначе иде студена война, война и ….