Кънев: За нас няма тема “ГЕРБ”. Промяната минава единствено през Реформаторския блок

„Да преодолеем кризата на доверието в българското общество – това е голямата ни задача. Няма да се случи днес, няма да се случи утре, но не трябва да допуснем затваряне в тесните си партийни интереси. Ще го постигнем заедно – в тази зала, в тази партия, в този блок.” Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред делегатите на 12-тото Национално събрание на партията.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че днес е последният ден, в който оставката на кабинета “Орешарски” е можела да дойде от разума на управляващите и гласа на улицата.

„Днес е късно за Пламен Орешарски и е късно за БСП. Те ще бъдат свалени на избори, защото днес няма разговори за предсрочни избори, кой с кого и какви бъдещи мнозинства и правителства, има избори за Европа, да изберем Европа и да отхвърлим посткомунизма и мафията”, каза Кънев.

„Оставката на това правителство минава през съкрушителна загуба за БСП и ДПС, но промяната минава единствено през Реформаторския блок”, добави той.

Кънев заяви, че за ДСБ няма тема ГЕРБ, защото светът не се върти около Бойко Борисов, а около бедността, безработицата и липсата на шансове.

„Ние сме остри конкуренти на ГЕРБ, защото предлагаме по-добри решения, а може би и единствените”, заяви Радан Кънев.

„Както преди бягаха в ДПС, сега бягат в „България без цензура”, анализира той по отношение на онези, които се опитвали да примъкнат десни избиратели към правителството. “Успяват да примъкнат единствено себе си към империята на Доган и Пеевски – нека го правят, явно там им е мястото”, каза още той.

Четири риска открои Кънев след загубата на последните избори – маргинализация и изчезване, присъединяване на десни хора към настоящето правителство, нови лабораторни проекти и утвърждаването на ГЕРБ като единствената дясна алтернатива. „Всички тези рискове днес са преодолени чрез Реформаторския блок, макар и без пари, без собствени медии, без представители във властта”, настоя Кънев.

„Ние вярваме в българите, но вярват ли те в нас””, запита Радан Кънев и сам си отговори негативно. „Те не вярват на никой и имат основание, но за да потърсим тяхното доверие трябва първо да се повярваме на себе си, да повярваме на своите лидери и на своите съюзници – аз вярвам на всички тях”, посочи той и прогнозира, че листата на Реформаторския блок ще бъде изненада за предстоящите европейски избори.

Евродепутатът от “Синята коалиция” и член на ръководството на ДСБ Светослав Малинов очаквано оглави номинациите на партията за предстоящите евроизбори. На днешното Национално събрание на ДСБ 413 делегати гласуваха партията да предложи четирима кандидати за единната листа на Реформаторския блок – Светослав Малинов, Росица Рачева, проф. Ивана Енева и блогъра Иво Божков./КРОСС/