Бургас и Велико Търново са най-добрите градове за живеене, Несебър със специален приз за най-бързорастящ град

nagradi_grad

Благодарение на подкрепата на оперативните програми и на правителството нашите градовете стават все по- съвременни и развити, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Местната власт без правителството не може да реализира всичко онова, което имаме като идеи за развитието на нашите общини, добави кметът на Велико Търново Даниел Панов

Конкуренцията и благородното съревнование са важно условие за напредъка във всяка човешка дейност, включително градоустройството. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който днес връчи наградата „Най- добър град за живеене в България“. Той поздрави всички кметове на церемонията, организирана за седма поредна година от в. „24 часа“ и „Дарик радио“ . „Убеден съм, че достатъчно качества имат и доста от кметовете, които отсъстват. Искам да поздравя и гражданите на градовете, които бяха номинирани до този момент“, отбеляза премиерът.

 

Министър-председателят Пламен Орешарски връчи голямата награда, която за първи път в историята на инициативата си поделят два града. „Пожелавам в следващите години този прецедент – да наградим два града – да се затвърди като закономерност и да помечтаем за времето, когато всички български градове ще покрият критериите за най- добър град“, каза премиерът. Той връчи отличието „Най- добър град за живеене в България за 2013г.“ на кмета на Бургас Димитър Николов и на кмета на Велико Търново Даниел Панов.

 

„За мен е изключително удоволствие да приема тази награда, към която ще имам големи отговорности – не само аз, надявам се и правителството. Местната власт без правителството не може да реализира всичко онова, което имаме като идеи за развитието на нашите общини“, отбеляза кметът на Велико Търново Даниел Панов. Кметът на Бургас Димитър Николов благодари на министър-председателя Орешарски и отбеляза, че градовете стават все по- съвременни и развити с подкрепата на оперативните програми и на правителството.

Церемонията по връчването на наградите започна с един специален приз – за „Най-бързорастящ град“, който беше връчен на кмета на Несебър Николай Димитров. Градът се отличава с висока раждаемост, механичен прираст и голям брой сключени бракове.

Победител в категорията „Най-добър малък град” стана Аксаково, област Варна, който през последните 10 години е успял да се развие, и е водещ по критерия най-много привлечени евросредства на глава на населението.

Другата специална награда през тази година беше връчена на сръбския Димитровград, за „Най-добър български град извън пределите на страната“.

През 2013-та година София е бил „Най-добър бизнес град” и „Най-добър град за културен живот“, показва още класацията на Дарик радио и „24 часа”.

Морската столица Варна получи наградата „Най-перспективен град“, заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището.

Като „Най-зелен град” беше отличен Кюстендил.