Влиза в сила пропускателния режим в Стария Несебър

От 1 април влиза в сила пропускателния режим за МПС в Стария Несебър. Въвеждането му бе гласувано единодушно на последното заседание на Общинския съвет. С взетото решение №704 бе приета и схема за организация и безопасност на движението на територията на Община Несебър за летен сезон 2014 г.

 

Съгласно приетата схема от 1 април се  въвежда ограничителен режим за движение на МПС в гр. Несебър – стара част, като се допускат автомобили само с пропуск. Контролно-пропускателните  пунктове ще бъдат на:  ул.”Крайбрежна” до паркинг „Север-голям” и до „Портата”, като те ще да бъдат оборудвани с автоматични бариери, задвижването на които ще се извършва с програмирани магнитни карти. Зареждането на търговските обекти ще става от 7,30 до 11,30 ч. На туроператорските фирми, превозващи туристи до обекти за настаняване, ще се издават временни пропуски с време за престой до 1  час.

На  туристите, пристигащи със собствен или таксиметров транспорт, ще се издава временен пропуск за настаняване с валидност 1 час, след представяне талона на автомобила, след което същият ще бъде ситуиран на паркинг.

Въвежда се еднопосочно движение на МПС в  Несебър-стара част, като влизането става през КПП 1 – ул. „Крайбрежна”, ул. „Хемус”, ул.”Митрополитска”, ул. „Месамбрия”, а излизането да става през КПП 2 „Портата”

В Свети Влас се затваря за движение на МПС ул.”Цар Симеон” в отсечката – Площада пред кметството до кръстовището на квартал „Русалка” от 14 до 24  ч. в периода 15.06.-15.09. 2014.

За жителите и гостите на общината се определят места за паркиране,както следва: Несебър – стара част: паркинг „Север – голям”, „Север – малък”,  „Морска гара”, Крайбрежна алея – юг. Несебър – нова част: паркинг СОУ„Любен Каравелов”, „Вятърна мелница”– и за автобуси, наказателен паркинг, „Пощата”, „Яхтено пристанище”.Кк.Слънчев бряг-до ресторант „Млечен бар”,Обзор: до „Лятно кино”, зад дискотека „Хоризонт”, „Градски парк”, на ул. „Черноморска”, на ул. „Трети март”.Св. Влас: на ул. „Цар Симеон” до детската градина, „Централен плаж”.

Улиците с еднопосочно движение, междублоковите пространства и централните части на градовете Несебър, Обзор, Свети Влас, с. Равда, и к.к. Слънчев бряг- запад, се определят за зони на платено паркиране, като същите се обозначават и сигнализират съгласно изискванията на ЗДП.

Зоните  за кратковременно паркиране ще са в :Несебър – ул. „Любен каравелов”, в отсечката между ул. „Еделвайс” и ул. „Отец Паисий”, Обзор – паркинг пред Кметство – Обзор,Св. Влас – паркинг пред Кметство-Св. Влас

В паркингите и зоните за платено паркиране местата се определят и обозначават съгласно изискванията на ЗДП места за хора с ограничени възможности.

Местата за спиране и паркиране на автобуси, извършващи туристически обществен превоз в страната и чужбина ще са в Несебър – стара част – за спиране и за паркиране – паркинг „Север – голям”, Несебър – нова част – за спиране и паркиране – паркинги „Вятърна мелница”.

Автобусите, извършващи обществен превоз на пътници по линии от областната и републиканската транспортни схеми, задължително ползват общинската автогара в кк  «Слънчев бряг».                                                                                                                              Теренът срещу склад „Биляня” е определен за местостоянка на лицензирани товарни таксита и лицензирани товарни автомобили.

Използването на велорикши и атракционни влакчета ще става само в зоните за отдих и развлечения, като маршрута и броя на влакчетата се определя със заповед на кмета на Община Несебър. По същия начин, със заповед на кмета, се пределя и контрола по организацията и безопасността на движението в градовете Несебър, Обзор, Свети Влас и кк »Слънчев бряг-запад»,като това ще  се извършва включително и с технически средства – специализирани автомобили за репатриране на МПС.

                                                                               Максим МОМЧИЛОВ