Как Несебър се отдели от Поморийска околия

За първи път Община Несебър се обособява и започва да функционира като такава през 1959 г.

За демографското й състояние може да се съди по данни от преброяването към 01.12. 1956. Към тази дата жителите на Несебър са 2 333, втора по население е Кошарица-1609, следват: Обзор- 1520, Оризаре- 1198, Гюльовца-1085, Баня- 928, Равда-787, Тънково-783, Паницово- 714, Приселци- 677, Св.Влас- 656, Раковсково- 586, Емона- 351, Козница- 346. Общата численост на тези населени места възлиза на 13 803 жители. Те се числят към околия Поморие, чиито общ брой на населението е 34 603 души. Кмет на Несебър по това време- от 23. 12.1953 до 10. 04.1959 е Кръстьо Русев.

Ето какво се случва обаче през втората половина на декември 1958 г.

Васил Киров е човекът, който продължава мисията за Община Несебър като председател на ИК на ОбНС за периода 06.03.1962 - 03.03.1966
Васил Киров е човекът, който продължава мисията за Община Несебър като председател на ИК на ОбНС за периода 06.03.1962 – 03.03.1966

Както в цялата страна, така и в околия Поморие протича напрегнат труд за изпълнение на приетия Националния план за 1958 и подготовка за бъдещия през 1959. Социално-политическата атмосфера  в която живее населението на поморийска околия е приповдигната, в процес на изживяване са последиците от култа към личността, развенчан през 1956,но но в управлението на различни равнища се ширят и волунтаристките решения като например, приложението на „торови саксийки”, „ловски явки”, квадратно гнездова сеитба” и др.п.- все за повишаване ефективността на селското стопанство, респективно – на земеделието.

Именно в такава атмосфера в град Поморие, който тогава е околийски център, в обстановка на секретност, първоначално в Бюрото на Околийския комитет на БКП, след това и в пленума, а впоследствие – на разширено заседание на актива от околията, започва  подготовката за предстоящото уедряване на трудово – кооперативните земеделски стопанства /ТКЗС/.

Идва и денят в който в партийния кабинет на Околийския комитет на БКП е привикан екип от 13 души.Те са инструктирани,че покрай акцията за ТКЗС им се възлага учредяването и формирането на Община Несебър,споделя прекият участник в това събитие Васил Киров.

Екипът започва с Димитър Семерджиев от орг. отдела на Околийския комитет , определен за секретар на Временния партиен комитет в Несебър. Следват: Драган Наков от партийния кабинет на Околийския комитет, определен за заместник на Семерджиев, Александър Дончев- секретар на Околийския комитет е предвиден за председател на Изпълнителния комитет /ИК/ на Градския общински народен съвет /ГОНС/- Несебър, Борис Минчев- от орг. отдела на Околийския народен съвет /ОНС/ – за секретар на ИК на ГОНС, Иван Попов- от финансовия отдел на ОНС за зав. сектор „Приходи” на ГОНС, Дончо Eрменлиев – от отдел „Търговия” на ОНС- за зав.отдел „Търговия и услуги” на ГОНС, Кирил Добрев-секретар на Околийския комитет – за председател на Общинското ТКЗС, Георги Вълков-началник на управление „Земеделие” на ОНС- за председател на ТКЗС, Димитър Ганев- служащ в ОНС-за плановик на ОТКЗС, Петър Генов – служащ в Околийския кооперативен съюз-за председател на „Наркооп”- Несебър, Никола Коледов-от отдел „Финанси” на ОНС – за гл. счетоводител на „Наркооп”, Васил Киров-зав. отдел „Учащи” на Околийския комитет на ДКМС – за секретар на Общинския комитет на ДКМС, Неделчо Тодоров – гл.инспектор „Просвета” при ОНС-Поморие-за зам.директор на несебърското училище, Зоя Хайверова – от Районен пионерски дом-Поморие-за дружинен ръководител на несебърското училище и  Атанас Кавръков-инструктор от Околийския комитет на ДКМС – за пълномощник в Кошарица.

Хората от този екип са със сравнително висок образователен ценз, с натрупан организационен и професионален стаж. Те получават ултимативната задача да изпълнят партийната повеля за създаване на Община Несебър. Историческата дата за учредяването на новата териториално-административна единица е 10.04.1959 г.,  когато за председател на Градския общински народен съвет на Несебър е избран Александър Дончев.

                                                Максим МОМЧИЛОВ

 

1 коментар

  1. всичко се вижда

    Непоправима грешка!!!
    Поморийска околия да се "раздели"с град като Несебър???!!!
    Нямало ли е, кой да мисли далновидно???!!!
    Така, като чета имената на ръководството на новоучредената община Несебър – има и поморийци.
    А, к.к. Сл. бряг? Към коя околия е принадлежал?