Изявление на фирма, наемател на атракционна дейност в резерват “Ропотамо”

Относно: Незаконен и предрешен конкурс за разходки с лодки по реката

Уважаеми журналисти,

Информираме ви за реална заплаха за провал на туристическия сезон на резерват „Ропатомо”, след грубо погазване на Закона от страна на РИОСВ-Бургас и за скандални опити да бъде анулиран валиден и предплатен договор на фирма “Венис Марина” за извършване на атракционна дейност разходка с лодка по река Ропотамо. “Венис Марина” има сключен договор с Регионалната инспекция в Бургас за туристическа дейност по реката за срок от 5 години. Договорът бе подписан на 24.10.2012 година, след като фирмата спечели обявения публичен конкурс. Този факт обаче не се хареса на някого и срещу „Венис Марина” започна истерична кампания, подплатена единствено с клевети и инсценирани нарушения. Стигна се до там, че в разгара на миналия туристическия сезон бившата директорка на РИОСВ-Бургас Добрина Стоилова издаде незаконно решение за едностранно прекратяване на договора, без мотиви и причини. Със съдебно решение издадено на 12.03.2014 г. по дело 484/2013, Бургаският окръжен съд /БОС/, приема за установено, че договорът съществува и не е прекратен. БОС изрично постанови, че договорът за атракционна дейност между РИОСВ-Бургас и “Венис Марина” е валиден и с днешна дата е в сила. Въпреки това и пренебрегвайки грубо решението на Съда, настоящият директор на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов обяви нов конкурс за отдаване на дейност, за която “Венис Марина” има неоспорим договор и която вече е предплатила наемна такса за Сезон 2014.

Това безпрецедентно погазване на закона обаче е само върха на айсберга! Още по-скандални са “нагласените” изисквания към фирмите, които имат право да участват в незаконния конкурс. Условията и параметрите са подбрани така, че умишлено да отстранят “Венис Марина” дори и от участие в конкурса! Надпреварата е нагласена, а победителят предрешен от сега. Посочваме пример: В конкурса могат да участват само фирми, които са развивали минимум 3 години разходка с лодка. Друго изискване е кандидатът да има от 3 до 5 лодки, всяка с места от 35 до 50 пасажера. Лодките да са с максимално газене 43 см и да имат сертификат за отдалечаване на 2 морски мили от брега. Но за всичко си има причина, вероятно финансова!

Наше проучване установи, че съществува само една единствена частна фирма, която отговаря на така определените странни условия. Единствено нейните лодки отговарят на цифрите, определени от РИОСВ, а също и на изискването за 3-годишен професионален опит “Разходка с лодка по река”.

Заявяваме, че зад така подготвения конкурс стои груба манипулация, която граничи с престъпление. Фирма “Венис Марина” ще защити интересите си със всички позволени от Закона средства, за което ще продължим да ви информираме.

Възмутително е, когато една година двама директори на РИОСВ – Бургас изразходват толкова енергия и ресурси за да изместят една компания от извършването на туристическата дейност. В същото време обаче, двамата директори на РИОСВ нямат време да организират и назначат експертен съвет, който да разгледа купищата проекти и преписки чакащи вече 12 месеца по рафтовете. Бившият и настоящият директор на РИОСВ – Бургас забравят каква всъщност е основната дейност на Инспекцията. Загърбването на основните функции на РИОСВ за сметка на преследването на съмнителни интереси компрометира имиджа й, и важните й социални и обществени отговорности и задачи.

 

23 март 2014 г.