България няма да наложи вето на европейски санкции срещу Русия

България няма да наложи вето на евентуални санкции срещу Русия. Това стана ясно от думите на министър-председателя Пламен Орешарски.

Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС. Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпросите, така че всички страни-членки в някаква степен начин да са удовлетворени от крайните решения, обясни премиерът.

„Не” на вето, отсече премиерът, ден, след като КСНС при държавния глава затвърди, че България не признава референдума в Крим и ще е част от една обща европейска позиция по отношение на размирна Украйна. И днес министър-председателят определи позицията на КСНС за размирна Украйна като значително балансирана.

Пламен Орешарски обясни, че въпросът за Украйна се дискутира така, че всички страни-членки да са удовлетворени от крайните решения.

Пламен Орешарски днес се срещна с представители на бизнеса – членове на Българо-руската търговско-промишлена палата. В рамките на срещата премиерът е чул доста опасения от страна на българския бизнес, който контактува с руския, за това дали няма да бъде провален туристическият сезон предвид ситуацията с руските граждани, а той обясни, че е трудно да се прогнозира как те ще реагират и се надява да няма загуби за туризма от това.

Според премиера Пламен Орешарски на този етап не може да се говори за загуби, а само опасения от такива.

На въпрос за “Южен поток” и замразен ли е този проект, той отговори, че по “Южен поток” се работи на техническо ниво и че толкова голям проект изисква много преговори, така че все още се работи по него.

Чули са се и критики от страна на бизнеса, че различните институции в България отправят различни сигнали по отношение на българската позиция, но по думите на премиера след вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност институциите са консолидирани и говорят в един тон.

По-рано днес в дневника си във Фейсбук премиерът анонсира: “Днес ще се срещна с представители на бизнеса, които са част от Българо-руската търговско-промишлена палата. Искам да чуя директно от хората, които се занимават с бизнес и развиват търговски отношения с Русия, каква е тяхната позиция за действията ни относно случващото се между Украйна, Русия и ЕС и какво е конкретното изражение върху бизнеса и какво може да направим, за да имаме успех.”

Пламен орешарски не пропусна и да честити празника Благовещение.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. За църквата празникът напомня за благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света. Честит имен ден на всички, които днес празнуват, написа във ФБ премиерът. /КРОСС/