Отхвърлиха предложенията на “Атака” за Крим и Русия, въпреки че и БСП се обяви “против” санкциите

Депутатите отхвърлиха предложения на “Атака” парламентът да признае референдума в Крим за валиден и да се обяви против налагане на европейски санкции срещу Русия. То беше отхвърлено с две гласувания. На второто подкрепата дойде от 32-ма депутати, 69 гласуваха против, а 50 се въздържаха.

Внесеното от депута Павел Шопов преложение предвиждаше в дневния ред да влезе гласуване на решение, с което Народното събрание да признае резултатите от спорния референдум в Крим, с който украинската автономия реши да се присъедини към Русия, предаде КРОСС.

По време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник БСП, ДПС и ГЕРБ постигнаха консенсус, че не признават резултатите от референдума и възлагат на правителството да изработи становище по българската позиция.

Парламентът отхвърли и обсъждане на проект за решение против налагане на санкции от страна на ЕС по отношение на Руската федерация, както и заявяване на неучастие на България при налагането на санкции на Русия.

Според националистите при евентуални европейски санкции България може да загуби 2 млрд. лева и затова трябва да „използва своето суверенно право и да наложи вето”, обясни депутатът Десислав Чуколов.

“Държавата излезе с “официална” позиция, но тя не е официална за България и не е легитимна”, отсече народният представител от “Атака” Павел Шопов.

Той се обърна с критика към колегите си за това, че Народното събрание все още няма своя позиция за размирна Украйна, а въпросът е бил прехвърлен на Консултативния съвет по национална сигурност, където според “Атака” не му е мястото.

Дори и след прегласуване, поискано от националиста проф. Станислав Станилов, народните избраници гласуваха против обсъждането отново на позиция за Украйна. В своя защита проф. Станилов обяви, че снощи Чешкото Народно събрание се е обявило против санкциите срещу Русия.

“Атака” не се отказа толкова лесно и депутатът Десислав Чуколов направи още едно предложение, а именно парламентът да обсъди За или Против санкции за Русия от страна на Европейския съюз.

“Силно вярваме, че Народното събрание ще излезе с позиция относно Крим и Украйна, защото това е нещо, което ни засяга”, призна Чуколов. Макар и мотива му 73-ма народни представители се въздържаха от мнение, 48 се обявиха против обсъждането на Украйна, с което и двете предложения на атакистите не бяха приети.

След отхвърлянето на предложението Янаки Стоилов от БСП представи позицията на партията му, която също е за недопускане на санкции срещу Русия, заради икономическите последици и върху европейските страни. Според левицата трябва да има диалог между ЕС, Русия и Украйна.

“Не е достатъчно да бъдем резервирани към налагането на икономически санкции, трябва да поддържаме позицията такива санкции да не се налагат, тъй като те ще доведат до икономически последствия за страните на ЕС и ще засегнат реализацията на енергийни проекти”, каза Стоилов.

Депутатът заяви, че българският парламент е трябвало да излезе с по-категорична и по-балансирана позиция от тази, изготвена на КСНС в началото на седмицата.

“Отдаваме приоритетно значение на постигането на трайна стабилизация в Украйна и недопускането на нови прояви на насилие, като се урегулират всички въпроси. Не приемаме подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна при смяната на властта. Обявяваме се “срещу” засилването на крайни националистически, крайно десни и неофашистки групи в Украйна. Последствията в България от влошаване ситуацията в Украйна и по икономически причини, и заради българската общност там ще са по-тежки, отколкото за други страни в ЕС”, пишат в позицията си социалистите.

От БСП не пропуснаха да споменат между редовете и изявите в чужди медии на президента Росен Плевнелиев.

“Това, което се говори от български политици пред чуждите медии, повече се чете от българските граждани. В този смисъл трябва да имаме постоянна и последователна позиция”, пишат БСП.

Във вторник премиерът Пламен Орешарски коментира, че налагането на вето на евентуални санкции не е инструмент за в диалога в ЕС.