Повече туристи се очакват тази година у нас

Между 10 и 15 % спад на туристите от Русия и Украйна може да се очаква едва през следващата година, като отражение на кризата между двете страни.

През тази година се очаква пренасочване на турсти към България, прогнозираха на пресконференция представители на туристическия бранш. През тази година се предвижда засилено търсене на детски лагери в България, показва допитване сред хотелиери по морето, посочи Сийка Кацарова – заместник-председател на Българския съюз по балнеология и СПА:

“За тази година хората са си платили резервациите, планирали са си. Ще имаме недостиг на леглова база, специално – детски лагери. България е популярна и с този продукт.”

“В момента се търси възможност украински деца, които са били записани за летни лагери в Крим, да бъдат пренасочени за почивка у нас”, поясни Кацарова.

Българите, които ще изберат за предстоящите празници СПА-хотелите у нас няма да похарчат повече средства, отколкото в чужбина, уверяват от Съюза по балнеология и СПА. Най-ниската пакетна цена на база нощувка и закуска за празниците започва от 40 лева. По данни на Съюза средно 60 на сто от клиентите на балнео и СПА хотелите у нас са българи. 20 на сто са почиващите от Русия, 10 на сто от Германия и Израел, а останалата част от страните от Балканския регион. Средната годишна заетост на един СПА-хотел е около 60 на сто, предаде БНР./КРОСС/