ЦИК показа новата бюлетина за евроизборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образците на изборните книжа за изборите. Сред тях е и видът на бюлетините за евровота на 25 май. За първи път те ще изглеждат по-различно, съобщи КРОСС

Причината за изцяло новия вид на бюлетините е промяната в изборните правила, според които ще гласуваме с преференции, т.е. кандидатите в листата, предложена от партията, ще може да бъдат размествани. За евровота прагът на преференцията е 7%, т.е. ако 7% от гласувалите за една партията сложат последния в листата на първо място, той ще стане водач и може да влезе в Европейския парламент.

За предпочитаната партия ще се гласува със знак Х или V в списъка с партиите в бюлетината. Правото си на преференция се упражнява със знак в квадратчетата от 1 до 17 (колкото евродепутати трябва да изпратим в Брюксел) вдясно.

Според решението на ЦИК бюлетините ще са подредени в кочан по 100. На него, след откъсване на бюлетината, остава поле, в което е изписано наименованието и номерът на района и текст „Избори за членове на Европейския парламент от Република България” на отделени редове.

Там ще е записан и поредният номер на бюлетината в кочана, отпечатан в горния десен ъгъл на полето.

На отделни редове се изписват наименованията на партиите, коалициите или имената на независимите кандидати.

След имената на независимите кандидати се изписва означение „независим”.

На гърба на бюлетината се обособяват две места за поставяне печата на съответната СИК.

В долния десен ъгъл се отпечатва повторно поредният номер на бюлетината в кочана, който съответства на номера, отпечатан в горния десен ъгъл на кочана.

buletina