Председателят на ДАЗД гостува на децата от ЦНСТ с. Атия

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева гостува на децата от Центъра за настаняване от семеен тип в с. Атия, община Созопол, заедно с председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-то НС Христо Монов и заместник областния управител на Бургас Евгени Врабчев. Тримата разговаряха с децата, а те от своя страна им изрецитираха няколко стихчета. Заедно с директорката на ЦНСТ Лидия Дикова те разходиха гостите и им показаха своите стаи и какво са научили откакто живеят в новата среда, изградена по проект „Детство за всички”. Проектът, изпълняван от ДАЗД, има за цел да подготви цялостния процес на извеждане на децата с увреждания от институциите, като определи най-доброто място за живеене, съобразено с нуждите на всяко от тях, както и да обучи персонала на новите услуги.

В услугата живеят 12 деца и младежи на възраст от 7 до 25 г., които са изведени в началото на тази година от специализираните институции в град Средец и селата Кошарица, Медвен и Искра. За тях се грижи персонал от 10 човека, половината от които са с висше образование. 8 деца се обучават в сборна паралелка за деца със СОП в ОУ “Христо Ботев”, гр. Черноморец. В община Созопол функционират център за социална рехабилитация и интеграция и център за обществена подкрепа, които работят с момчетата и момичетата от ЦНСТ.

„Стартирането на дейността на центровете за настаняване от семеен тип е най-сложната част от процеса на деинституционализация. От съществено значение в него е координацията и партньорството между институциите и особено с общините, където са изградени услугите. Ние следим внимателно как децата се адаптират. Нашата цел е те да се чувстват обградени с внимание, закриляни и да имат значими възрастни около себе си. Затова Агенцията е насочила усилията си към подкрепа на децата и персонала в новите услуги, както и на общините, които ще посрещнат деца с увреждания от специализираните институции”, заяви председателят на ДАЗД Ева Жечева.

Председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-то НС Христо Монов заяви, че ще настоява да бъде направен преглед на академичните програми в университетите и да бъдат допълнени с адекватни на новите изисквания дисциплини. „С общи усилия можем са решим проблемите на най-онеправданите – децата с увреждания. Затова ми се иска по време на този мандат обществото ни да започне да приема грижата за децата в неравностойно положение не като усилие, а като свой дълг”, допълни той.

Ева Жечева подари на децата и младежите фотоапарат, както и футболни топки, тениски и шапки, осигурени с помощта на министъра на младежта и спорта г-жа Мариана Георгиева. Играчките и плодовете, които им подариха останалите гости, също много ги зарадваха.

ЦНСТ в с. Атия, общ. Созопол, е третата услуга от семеен тип в област Бургас, изградена в изпълнение на Националната стратегия “Визия за деинституционализация на децата в Република България”, чиято основна цел е замяната на институционалната грижа за деца с увреждания и реализиране на нов модел за качествена грижа за тези деца, съобразена с индивидуалните им потребности и осигуряване на среда, близка до семейната.

Към момента в новите центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища в цялата страна са настанени 77 деца и 12 младежи. Най-напреднало е преместването на момчетата и момичетата с увреждания в областите Бургас, Велико Търново и Плевен. С тях се работи активно за по-добрата им социализацията в новата среда. Част от младежите са записани и посещават учебни занятия в помощни училища.