Виждали ли сте “Алиса в страната ка костенурките”?

Krasavicata_i_Zviara

Трима известни сливенски творци и техният ментор се завърнаха в Бургас, за да отбележат 15 години от първата си съвместна изложба. Марин Подмолов, Антон Кънчев, Петър Кайраков и Сейфетин Шекеров-Сефо преобразиха четирите стени на галерия „Бургас” в пътуване между реалността и въображението. На откриването снощи  не успя да присъства единствено скулпторът Сейфетин Шекеров, но въпреки това неговите пластики на богинята Нике и Орфей красяха ъглите за залата.

„Антон Кънчев се занимава със сюрреализъм, Петър Кайраков, който е завършил графика,  показва акварелни рисунки, а Сейфетим Шекеров излага седем  свои пластики.  Аз представям  серия живопис”, каза Марин Подмолов, който познава авторите от 14-годишни. Той е преподавал и на тримата в Художествената гимназия в Сливен и им е помогнал да развият таланта си.

„Направихме изложбата тук, защото Бургас е град с традиции в  изкуството. Благодарен съм на  галерия „Бургас” и на собственика й Руси Куртлаков, защото да поддържах картинна галерия в днешно време е все едно да имаш футболен отбор. От това не се печели, често се изисква да харчиш собствени пари, но Руси Куртлаков все пак е художник и има отношение към изкуството”, каза Марин Подмолов. В знак на признателност той подари на своя домакин платно, върху което е изобразена риба. Според Подмолов тя носи добър късмет и пари.

Откриването събра около 50 посетители. Сред платната, които привлякоха най-силно внимание бяха „Красавицата и звяра” и  „Алиса в страната на костенурките” на сюрреалиста Антон Кънчев.  Противоречивите платна  на  художника  накараха публиката да се лута между греховността и невинността.  Интерпретацията на „Красавицата и Звяра” бе необичайна, но и привличаща вниманието –  красива гола жена, изобразена в христова поза, с паднала коса върху лицето и хамелеон, който гледа издигащите се зад гърба й огнени фенери. На същата стена, само през едно платно бе „Алиса в страната на костенурките”. Творбата на Антон Кънчев създаваше усещането, че не  е невъзможно да прескочиш рамката и да се разходиш в платното.

Kurtlakov_Podmolov_Kanchev_Kairakov

„Когато моя позната видя картината за първи път ми каза, че все едно дъщеря й е влязла в картината и се разхожда”, каза Кънчев. В момента той преподава на ученици в езикова гимназия в Сливен и се опитва да възпита усет към изкуството у децата.

„На първата ни изложба тук участвах с общо 5 картини, от които бяха купени 4”, спомня си художникът. Въпреки че са минали 15 години днес той излага неща, които е видял още тогава, но не е може да изрази, като белия тигър, който е акцент е една от картините му.

И макар времето да е направило от младите художници прочути автори, то в една от картините на Марин Подмолов недвусмислено бе показано, че то е враг на красотата. Творбата „Време”, показваща  показва женски торс, оформен от ябълка, бе една от най-изчистените, но и от най-силните.

„Това е огризка от ябълка, но  във формата на  Венера Милоска. За мен времето е това, което съсипва красотата, не са мъжете, които „изгризват”  жените… Тази роля се пада на времето и те не могат да го спрат, дори да идат в манастир няма как да го забавят.  Когато е  млад  човек си  мисли, че е безсмъртен, че ще се размине с времето”, казва Подмолов, който рядко говори за своите картини. За него живописта е като музиката – не разказва, а внушава.

Изложбата на четиримата ще остане в Галерия „Бургас” до края на април месец. Галерията се намира на улица „Абоба 13”.

P1150181