Министър Цветлин Йовчев: Пазя всеки, и ще пазя всеки, който си върши работата

По закон главният секретар на МВР трябва да разреши провеждането на операция на СОБТ, но прякото планиране и реализирането й е под ръководството на областния директор, отново подчерта министър Йовчев в ефира на БиТиВи по повод трагичния инцидент в Лясковец. Именно областният директор планира хода на операцията, той е отговорен и за това, че не са били взети необходимите преди това мерки чрез други методи и средства да бъде разрешен този проблем. По думите му лошото е, че не са изпълнени разпорежданията на тогавашния главен секретар на МВР, не е предприето нищо чрез оперативни способи, методи и средства да бъде разрешен този проблем. Министърът отново припомни, че провеждането на операцията в този момент е било предизвикано от съществуващата реална опасност да бъде застрашен животът на децата. Той обоснова наложителното използване на силите на СОБТ при акцията с определения вече риск и отново изведе причината за трагичния завършек – липсата на информация за предшестващо присъствие на местни полицаи около дома на опасния мъж и факта, че той ги е забелязал. От една страна той е бил подготвен за планираните действия на отряда и ги е чакал в засада, от друга не е било възможно прилагането на друг, адекватен на ситуацията способ от страна на СОБТ. Присъствието на оперативните работници на адреса министърът определи като напълно не адекватно поведение.

„Пазя всеки, и ще пазя всеки, който си върши работата“ – беше категоричен вътрешният министър. В първия момент главният секретар предложи да си подаде оставката. Но аз му казах, че това няма да е добър ход. Не можем с лека ръка да решаваме съдби, за да има принесена някаква жертва, само и само, за да затворим случая. Ще действаме адекватно.

Подходът на ръководството на вътрешното ведомство е пълна прозрачност – подчерта министър Йовчев. Това е първият случай, при който се споделя толкова много информация явно пред медиите.

„Необходима е много по-голяма ефективност при действията ни с прокуратурата“. Така коментира Йовчев думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че МВР се е превърнало в регистратор на престъпления.