Зинаида Златанова: В борбата с корупцията няма място за политическо противопоставяне

„Злоупотребите с европейски средства са особено чувствителна тема за страни като България. Необходимостта от постоянен и ефективен контрол върху правилното разходване на европейската солидарност се обуславя и от факта, че в период на икономическа криза, тя се явява ключова за развитието на регионите, повишаване на конкурентоспособността на бизнеса, подобряване условията на труд и образование, осигуряване на заетост. В следващите седем години, до 2020-та, България ще има достъп до общо около 15 милиарда евро от европейските фондове. Само през настоящата година европейските средства, които се очаква да влязат в българската икономика, възлизат на 1,8 милиарда евро. В борбата с корупцията и измамите с европейските средства няма място за политическо противопоставяне, така както не може да има разлика в интересите на европейските и българските данъкоплатци. Интересът може и винаги е бил общ – тези средства да достигат до гражданите на европейска България“. Това заяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриването на Семинар „Мерките против корупцията и измамите във връзка с използването на Европейските структурни и инвестиционни фондове“. Форумът се организира от Европейската комисия и „Трансперънси интернешънъл“.

Вицепремиерът акцентира върху необходимостта от максимална прозрачност на процедурите, ефективно прилагане на новите регламенти за европейските структурни и инвестиционни фондове през периода 2014-2020 година, реформа на законодателството в посока подобряване на контрола и взаимодействието с европейските партньори.

Като елемент от подобряването на бизнес-климата и повишаване на доверието в институциите, Зинаида Златанова отбеляза, че още в първите седмици на управление настоящото правителство е представило пълна справка за дейностите по популяризиране на ефекта от европейското финансиране от 1 януари 2007 до средата на миналата година. „В следващите дни предстои да бъдат оповестени и всички договори за „информация и публичност“, които са сключени в последните 10 месеца“, съобщи Златанова. Тя подчерта, че в процес на подготовка е изготвянето на модерно и изцяло съобразено с изискванията на Европейската комисия законодателство в областта на обществените поръчки, а в най-скоро време предстои Народното събрание да приеме промени в Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, които отговарят на препоръките в Докладите за мониторинг и оценка.

„Сигурна съм, че всички институции съзнават отговорността, която имат за ефективното и справедливо разпределение на европейската солидарност. Отговорност за това носят органите на централната власт, но така също и местната администрация, а и самите бенефициенти“, отбеляза още Златанова. Вицепремиерът подчерта наличието на обща политическа воля в държавните институции за осъществяването на ключови за обществото реформи. Знак за това, по думите на Зинаида Златанова, е и Становището от Консултативния съвет по национална сигурност от 4 февруари, който е разгледал въпросите на европейското финансиране за периода 2014-2020 година.