“Хамбург” е първият круизен кораб, който акостира в Несебър за 2014

kruiz1

След първите украински туристи пристигнали по суша, израелските – със самолет, Несебър посрещна и първите туристи, които пристигнаха по море.

Чуждестранните туристи пристигнаха с круизния лайнер „Хамбург“, който акостира на Морска гара от Истанбул на 8 април. На кораба, чийто екипаж е от 160 души, имаше близо 300 туристиот Германия, Австрия и Белгия.Туристическият кораб, който плава под флага на Бахамските острови, е построен в Германия през 1997 г.,  дължината му е 144 м,ширината20 м, тонаж-15 000, гази до 6 м. и развива 21 възела в час.

Тези параметри му позволяват да акостира директно на кейовете на пристанищата, които са недостъпни за гигантските лайнери. Лайнерът е снабден с 216 каюти, в които могат да се разположат до 300 туристи. На борда има 2 ресторанта, 2 басейна, библиотека, бар, кинотеатър, търговски и фитнес-център, сауни, интернет-кафе, и нощен клуб.

Пътниците от акостиралия кораб в града под закрилата на ЮНЕСКО можеха да избират между разходка из Стария град, посещение на тракийската гробница край Поморие и дегустация на български вина.

kruiz2

На 28 април на Морска гара в Несебър ще хвърли котва втория туристически лайнер – “Пасифик Принцес”. Той е пуснат на вода през 1999 г и е собственост на круизната компания „Принцес круиз”. Плава под флага на Бермудските острови.

Параметрите му са двойно по-големи от „Хамбург”. Дължината му  е 180 м., ширината-30, тонажът-30 277. Каютите му са 334, разположени на 9 палуби и в тях могат да бъдат настанени 802 пътници, а екипажът наброява 373 души.Екпажът обезпечава  забавления на пътниците  в казино, нощен клуб, кино,игрални зали. За желаещите да спортуват има  открит басейн, спортно игрище, фитнес център, джогинг алея.

 През настоящия сезон в периода от април до ноември, според предварителния график на Митница Бургас, в Пристанище Несебър ще акостират 60 круизни кораба с над 30 000 туристи.

                                                  Максим МОМЧИЛОВ