Таня Андреева: Целта ни е да изградим патронажни центрове със социална и медицинска дейност

Съвместно с кметовете на общини говорим за възможност да се изградят патронажни центрове, които освен със социална ще бъдат свързани и с медицинска дейност, заяви д-р Таня Андреева в предаването „Тази сутрин” на БТВ. По думите й проблем е не само причината, че лекарите не искат да работят в селата и малките населени места но и комуникацията между тях и големите общински центрове е затруднена. Тя посочи, че има места, на които 14 км. се изминават за един час. Д-р Андреева каза, че ще бъде трудно лекарите и специалистите да отидат да работят на място в малките населени места, но към това се трябва да се върви. Тя допълни още, че на среща с Управителния съвет на Сдружението на общините е обсъждано съвместната работа, за да може политиката на министерство на здравеопазването и другите министерства да се реализира по места.

Относно новия списък с медикаменти, с които разполагат спешните центрове, министър Андреева коментира, че след проверка на медицински одит списъкът се е оказал твърде остарял и е предписано той да се поднови, защото някои лекарства в него вече не се произвеждат. Създадена е била работна група от експерти от министерството и е било взето и становище от директорите на спешните центрове и Националния консултант по спешна медицина за съдържанието на този списък с медикаменти. Той е бил подложен и на обществено обсъждане, като за две седмици не е било получено предписание против. „ Ще разпоредя да се разгледа отново този списък със становище на всички национални консултанти за медикаментите, които са в съответните области. Искам да стане ясно, че за всяко едно състояние, с което може да бъде изгубен човешки живот, трябва да има медикамент и лекарите, работещи в спешната помощ трябва да знаят как да го прилагат”, каза д-р Андреева.

„Листа на чакащи е обичайна практика по света”, коментира министърът на здравеопазването. Тя допълни, че в много държави тя е въведена с цел да се прогнозират и да се контролират бюджетите на лечебните заведения. Министърът заяви още, че се надява да няма връщане на пациенти. Проблемът миналата година е идвал от това, че бюджетът на НЗОК е бил разписан до октомври месец и това е довело до напрежение в системата. „За тази година решението, което НЗОК е взела, е методиката за разпределяне на бюджетите и анализът на разходването на средствата на лечебните заведения и районните каси да бъдат месец за месец”, уточни здравният министър.