Велики четвъртък

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. На този ден се припомня тъжният разказ за последната изповед на Исус в нощта на Тайната вечеря. На Велики четвъртък предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от който е боядисването на яйцата. Първото винаги е червено, като символ на Христовата кръв. С първото алено яйце бабите търкат челата на малките деца и ги благославят. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

По време на литургията се четат откъси от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и за предателската целувка на Юда. Това е денят, в който можем да се замислим за безрезервната любов на близките ни или цената на нечия целувка.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца – кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.

Широко разпространено сред българите е поверието, че в полунощ на Велики четвъртък небето се отваря и душите на всички мъртви слизат на земята. В тяхна чест жените приготвят обредни питки.