Стойнев: Енергетиката ни е такава заради некадърността на ГЕРБ

“До сегашната ситуация в енергетиката се е стигнало заради некадърното управление на ГЕРБ за периода 2009-2013 г.” Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на пресконференция, предаде КРОСС.

“Поводът за пресконференцията е да ви запозная със състоянието на НЕК. За мен беше учудващо как преди два дни имаше десант в министерството на депутати от ГЕРБ, които предлагат мерки за съживяването на НЕК. Жалко е когато се предприемат такива политически действия. Явно такава им е подходът на работа”, разясни в началото на събитието министърът.

По думите му експертите на ГЕРБ са одобрили бизнес план, който води към загуба на Националната електрическа компания (НЕК) за 2013 г. от 500 млн. лева и за 2014 г. – от 700 млн. лева.

“Докога ще трябва да насилваме енергетиката политически? Кой печели от това?”, попита енергийният министър.

“Бъдещите политики, които смятаме да предприеме са национален приоритет и са в полза на гражданите. Опозицията не предлага нищо градивно, което да е от полза на енергетиката”, заяви Стойнев.

“Изводите от проверката на НЕК, обхващаща времето на некадърното управлението на ГЕРБ. Сега ние трябва да извършим жизненоважни ремонти за енергийната система, заради това управление. Изкуствено са представени определени добри данни, за да се прикрият грешките в управлението. Те са си плащали на когото си искат, както си искат, дали е имало корупционни практики аз не мога да кажа, но вие си направете сами изводите. Ако бяхме продължили да следваме техния план сега енергетиката щеше да е пред катастрофа”, подчерта Драгомир Стойнев.

“НЕК няма да фалира”, категоричен бе той.

„Предстоят избори, вече виждаме политическото говорене, но надали човек трябва толкова да се излага, заради едни избори, все пак става въпрос за народни представители и бивш министър на икономиката и енергетиката, но явно такъв е бил начинът им на управление и подход на работа”, допълни Стойнев.

„Ще предложа на всички политически сили, след изборите да бъде постигнат един консенсус, тъй като в крайна сметка, всички ние работим за България и за националния си интерес. Преди изборите, тази стъпка е обречена на неуспех, тъй като желанието на опозицията единствено да критикува и да не предложи нищо”, обобщи той.

На въпрос дали страната ни ще се примири, ако ЕС спре проекта “Южен поток”, Стойнев беше категоричен, че това не трябва да се случи.

“Това правителство отстоява националните си интереси. Не трябва да се стига дотам. Ние не сме сами в този проект, затова трябва да го защитим. Няма да зачеркнем интересите си, само за да се харесаме на ЕС. Русия е стратегически партньор на България. Бъркаме ли, че искаме да имаме сигурни доставки на природен газ. Трябва ли да се откажем от всички – да се развиваме, да не създаваме работни места?”, попита Драгомир Стойнев.