Почина Габриел Гарсия Маркес

Габриел Гарсия Маркес – един от най-почитаните и влиятелни писатели на Латинска Америка през 20 век почина в Мексико на 87 години.

В началото на месец април Гарсия Маркес прекарал една седмица в болница, където е лекуван от пневмония. След изписването му, той се възстановявал в дома си в Мексико Сити , където живееше в продължение на повече от три десетилетия

Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико. Най-известните по света произведения на Габриел Гарсия Маркес са “Сто години самота” (1967), “Есента на патриарха” (1975) и “Любов по време на холера” (1985). Но творчеството му се простира от журналистиката до фантастични романи, обединени от явлението, известно като магически реализъм. Неговите произведения надминават по продажби всички книги на испански език освен Библията.

Световната слава на Гарсия Маркес идва с публикуването на книгата „Сто години самота“ през 1967 година. Докато пише книгата, в продължение на 18 месеца, той продава колата си, взима храна на кредит, залага имущество и пуши по 6 кутии цигари на ден. Неуморният му труд се увенчава с огромен успех, книгата е приета с голям ентусиазъм и хвалебствия от критиката и преведена на чужди езици. От романа му “Сто години самота” са продадени над 50 милиона екземпляра на повече от 25 езика. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 г.

През 1989 г. е забелязано раково образувание на дробовете. През 1999 г. Габриел Грасия Маркес е диагностициран с лимфома – рак на лимфните жлези. Той претърпява две тежки операции; химиотерапията, на която е подложен в болница в Лос Анджелис, се оказва успешна и болестта изглежда излекувана. Това събитие обаче го навежда на мисълта, че трябва да започне да пише мемоарите си. През 2002 г. – три години по-късно, той публикува „Живея, за да разказвам” – първи том от трилогията мемоари.

През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава от преводача си Румен Стоянов, че издателите му за България отчитат минимални продажби и печалби при положение, че всяко българско семейство има негова книга. Обиден, той отказва да се тиражират книгите му в България. През 2010 г. литературните агенти на Маркес постигат споразумение с българско издателство за нови издания на негови книги.