507 души преминаха през кабинетите на Спешно отделение по празниците

Общо 507 души са преминали през кабинетите на Спешно  отделение в МБАЛ-Бургас в четирите почивни дни, като 177 от тях са приети за болнично лечение,  съобщи началникът на отделението д-р Лилия Линкова. Според лекарите това е средна натовареност и е почти същата, както през работната седмица.

Тази година няма прекалили с храна или напитки от празничната трапеза.  Пациентите са били предимно хора  със сърдечно-съдови, неврологични и хронични заболявания. Децата, които са потърсили помощ в Спешното отделение, са 140, като 50 от тях са хоспитализирани. Малките пациенти са били с общи оплаквания – кашлица, висока температура и болки в стомаха. Случаите на хранителни  натравяния  са 6 – на компания от Горно Езерово, която  е  консумирала  развалена храна. За щастие натравянето не е било сериозно.  При ПТП са пострадали  мъж и жена, които са били с леки травми и са освободени за домашно лечение.  В Спешно отделение по – натоварено е било само в последния от поредицата празнични дни, когато е имало 143-ма пациенти.

В Родилно отделение ще запомнят празника с големия брой новородени. По Великден в Родилното отделение на МБАЛ-Бургас са проплакали общо 21 бебета, като от тях преобладават момиченцата – общо 17. Малко преди полунощ на 18 срещу 19 април се е родила Здравка. В първия ден на Великден на бял свят е дошла Божидара, а на 20 април Божана и Богдан.

Въпреки че по празниците са преобладавали  момиченцата, в следващите дни от Родилно отделение очакват повече момченца.