Арест за зам.-кмет, изнудвал фирми

Агенти от ДАНС арестуваха зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов. От прокуратурата съобщиха, че общинарят е задържан за 24 часа в момент на вземане на подкуп, цитира в.Стандарт. Става дума за 4000 белязани лева, които зам.-кметът е поискал от фирма доставчик на общината.

Акцията на ДАНС в града започна вчера по обяд. Тогава цялото кметство бе блокирано, а чиновниците бяха принудени да останат на работните си места до края на обиска на кабинета на Зелов. Общината пък бе затворена за работа с граждани. От плевенската прокуратура и от местната дирекция на полицията отказаха коментар под претекст, че операцията се ръководи директно от София. От прокуратурута пък обясниха неофициално, че има съмнения и парите да са били дадени на Зелов за спечелване на обществена поръчка или за наемане на общински имот.

Алексей Евгениевич Зелов се смята за най-доверен човек на градоначалника проф. Димитър Стойков, който винаги го замества. Той отговаря и за финансите на плевенската университетска болница, чиито шеф бе Стойков преди изборите. На него бе поверен най-скъпият проект за рехабилитация и разширение на тролейбусната мрежа на Плевен на стойност над 23 млн. лв., от които 17 335 761 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие.

Късно снощи от пресслужбата на общината опровергаха информацията Зелов да е в ареста. Оттам пуснаха официално съобщение, според което “в сградата на община Плевен тече проверка от ДАНС. Кметът на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и зам.-кметът Алексей Зелов не са задържани, а оказват пълно съдействие в разследването”, се казва в съобщението.