Решения на заседание на Министерски съвет

Разширяват се броят и площта на защитените зони за опазване на природните местообитания

и дивата флора и фауна

 

С над 485 ха се разширява площта на защитените зони за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна в България след като правителството измени съществуващите списъци и добави една нова зона. Разширението на площта се отнася до територията на защитените зони и е резултат от допълнителни теренни проучвания, реализирани от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Новата защитена зона е „Девненски хълмове” (297,108 ха). С над 188 ха са разширени териториите на защитените зони „Крайморска Добруджа” и „Комплекс Калиакра”.

 

 

Държавна агенция „Технически операции”

ще може да извършва проучвания по Закона

за защита на класифицираната информация

 

Правителството включи Държавна агенция „Технически операции” в кръга на органите, които имат право да провеждат процедурата по проучване и да издават удостоверение за сигурност по Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). Останалите органи са Държавната комисия по сигурността на информацията, Държавната агенция „Национална сигурност”, Служба „Военна информация” и Националната разузнавателна служба.

Промяната в Решение №368 на Министерския съвет от 2003 г. се налага поради създаването на ДАТО като нова служба за сигурност с промените в ЗЗКИ от август 2013 г. Според разпоредбата на чл. 11 от ЗЗКИ, службите за сигурност извършват проучването на физически и юридически лица, които кандидатстват за сключване или изпълняват договор, свързан с достъп до класифицирана информация, и издават удостоверения по индустриална сигурност.

 

 

Осигурени са 4 350 000 лв. за насърчаване

на иновационната дейност на малките и средни предприятия

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката в размер на 4 350 000 лв.

Средствата са предвидени за финансово осигуряване на две приоритетни области от Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. С тях ще бъдат обезпечени дейности, свързани изключително с насърчаване иновационната дейност на предприятията. Това са членството на България в Европейската космическа асоциация (ЕКА), създаването на Акселератор България в Силициевата долина, реализацията на проектите „Финансова схема за подкрепа на трансфера на знания към предприятията – ваучерна схема“ и „Техностарт – насърчаване на иновационната активност на младите хора в България“.

Присъединяването на България към ЕКА има за цел да осигури достъп на българските предприятия и научни организации до пазара на космически дейности, който се характеризира с висока степен на иновативност, внедряване на нови технологии и услуги. Проектът „Финансова схема за подкрепа на трансфера на знания към предприятията – ваучерна схема“ е насочен към предоставяне на технологични знания от висши училища и научни организации към микро, малки и средни предприятия за решаване на проблеми от приложен характер чрез придобиване на знания, свързани с иновация на процеси, продукти и услуги. Проектът „Accelerator Bulgaria in California” е фокусиран върху технологичното развитие на българските МСП от секторите ИКТ, life science, нанотехнологии и др. и стъпването им на чуждестранни пазари. Четвъртият проект – „Техностарт”, цели създаване на иновативни стартиращи студентски фирми, като по този начин ще бъде подкрепено не достатъчно развитото предприемачество на университетско ниво.

Четирите вида дейности ще допринесат за създаване на стартиращи иновативни предприятия, ще засилят връзката предприятия-наука с цел внедряване на нови и/или подобрени продукти, услуги и технологии на пазара и ще осигурят достъп до финансиране на български МСП и научни организации до пазара на високотехнологични продукти и услуги.

 

Правителството приключи с приятелско споразумение дело срещу България в ЕСПЧ

 

Правителството ще сключи приятелско споразумение с Николай Николов по жалбата му пред Европейския съд по правата на човека. Твърдяното нарушение е на право на справедлив съдебен процес – след като негов иск, подаден на основание Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, е уважен, на г-н Николов е присъдено обезщетение в размер на 500 лв., като едновременно с това той е осъден за заплати 600 лв. държавни такси.

Кабинетът признава справедливостта на повдигнатото оплакване и ще заплати на жалбоподателя определената от ЕСПЧ сума от 1250 евро за претърпените вреди и направените разходи, с което ще се сложи край на делото.

 

 

България ще обучава косовски специалисти

за реакция при бедствия

 

България ще организира ново шестседмично обучение на специалисти в сферата на гражданската защита, реакцията при бедствия и пожарната безопасност от силите за сигурност на Косово. За целта правителството отпусна допълнителни 62 000 лв. по бюджета на МВР.

Първото обучение за повишаване на теоретичните знания и практическите умения на косовските специалисти беше проведено успешно през 2013 г.

Включването на страната ни в процеса на подготовка и изграждане на национален капацитет за справяне с последиците от бедствия, които засягат населението на Косово, е израз на последователната политика на България в подкрепа на държавите от Западните Балкани. По този начин страната ни се присъединява и към усилията на партньорите от Европейския съюз и НАТО за повишаване на стабилността в региона.

 

 

 

 

 

 

До края на 2017 г. се удължава срокът

за изпълнение на заемното споразумение

със Световната банка за развитие

на общинската инфраструктура

 

Правителството одобри проект на Споразумение за изменение на заемното споразумение на България и Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) по проекта за развитие на общинската инфраструктура. С проектодокумента се удължава срокът за изпълнение на дейностите с две години – до 31 декември 2017 г., и се намалява размерът на заема от 81 млн. евро на 70 млн. евро.

Проектът „Развитие на общинската инфраструктура” има за цел да осигури постоянно и качествено водоснабдяване и да подобри предоставяните канализационни услуги в страната. Изпълнението му ще помогне на България да отговори на изискванията на европейските директиви в областта. Предвидените по него дейности са изготвяне на 51 регионални генерални плана за ВиК, както и предоставяне на услуги, свързани със завършването и рехабилитацията на язовирите „Луда Яна”, „Пловдивци” и „Нейковци”, вкл. свързаните с тях пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ), както и рехабилитацията на язовир „Студена” като се добави проектиране и изпълнение на рехабилитация на ПСПВ – Перник.

Към момента е изпълнен успешно компонентът за изготвяне на регионалните генерални планове за ВиК. По компонентите, свързани с проектирането и строителството на язовирите има забавяне, свързано с реализацията и процедирането на подробни устройствени планове за санитарно-охранителните зони и съпътстващата инженерна инфраструктура, както и с бюджетните ограничения, наложени през 2012 г. и 2013 г.

Технологичното време, необходимо за изпълнението на строително-монтажните работи и въвеждането на обектите в експлоатация, изисква удължаването на заема с 24 месеца. На база осъществените подробни обследвания на състоянието на площадките и изпълненото в миналото строителство за язовирите „Пловдивци” и „Луда Яна”, проучването на стената и прилежащите съоръжения на язовир „Студена” и изготвените идейните проекти е установено, че изчислените индикативни стойности на строително-монтажните дейности за довършването и рехабилитацията на язовирите и пречиствателните станции към тях надхвърлят прогнозните суми на проекта с 6,1 млн. евро.

При промените в проекта необходимият финансов ресурс за изпълнението му е изчислен на общо 87 449 375 евро, което води до намаление на заема от 81 млн. евро до 70 млн. евро и на държавното съфинансиране от 20,2 млн. евро до 17 449 375 евро. Въпреки че на този етап строително-монтажните работи за доизграждането на язовир „Нейковци” и ПСПВ отпадат от проекта, при наличие на финансов ресурс в бъдеще ще има необходимата проектна готовност за стартиране на строителството.

Преструктурирането на проекта е от особена важност за изграждането в страната за първи път от 30 години на комплексни хидротехнически системи за питейно водоснабдяване с приоритетно предназначение, които са инвестиция за социалното и икономическото развитие на региони, засегнати от години от воден режим.

 

 

В Божурище ще бъде изграден музей на авиацията

 

Правителството даде съгласието си министърът на културата да сключи споразумение с „Индустриален парк София“ АД за изграждане на музей на авиацията. Музеят ще бъде изграден за сметка на инвеститора в Божурище, след което ще бъде прехвърлен безвъзмездно в собственост на държавата. Предвижда се да бъдат обособени сграда и съответната техническа инфраструктура с експозиционна площ около 3600 кв. м.

С друго решение кабинетът отне от Българската агенция по безопасност на храните имот – публична държавна собственост и безвъзмездното го предостави за управление на община Златоград. Бившата ветеринарна лечебница със застроена площ 99 кв. м се намира на ул. „Стефан Стамболов” №66 в града. В нея местната власт ще изгради и поддържа приют за бездомни кучета. Проектът е част от програмата на община Златоград за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

 

 

Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане ще насърчи бизнес контактите

между България и Румъния

 

Правителството одобри проект на нова Спогодба между България и Румъния за избягване на двойното данъчно облагане на доходите. Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише Спогодбата от българска страна при условие за последваща ратификация.

Проектът е изготвен в резултат на постигнатите договорености по време на съвместното заседание на правителствата на двете страни, състояло се през ноември м. г. под ръководството на премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта.

Действащата между България и Румъния Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите и имуществото е подписана през 1994 г. в условията на различни икономически отношения и правна регламентация в областта на данъците. Това я прави неефективен инструмент за разрешаване на случаи в областта на международното двойно данъчно облагане и не създава достатъчно стимули за двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество между двете държави.

Проектът на новия документ предлага цялостна система за разпределение на данъчното облагане, която ще допринесе за хармоничното развитие на двустранните отношения. Той съответства на съвременните принципи на международното данъчно облагане, отразени в Модела на данъчна спогодба на ОИСР.

Ефективното прилагане на спогодбата ще стимулира сътрудничеството и инвестициите и ще задълбочи партньорството между България и Румъния.

 

 

България ще подкрепи предлаганите промени

в Устава на Международната инвестиционна банка

 

Министерският съвет одобри предложения от Управителния съвет на Международната инвестиционна банка (МИБ) проект на протокол за внесени изменения в Споразумението за основаване на международната финансова институция и в нейния Устав и упълномощи ръководителя на българската делегация в Съвета на МИБ да подпише протокола.

С предлаганите изменения в учредителните документи на МИБ се цели актуализирането и привеждането им в съответствие със съвременната практика на функциониране на международните банки за развитие. Те предвиждат въвеждане на пропорционална система за разпределение на гласовете и тристепенна система за корпоративно управление, както и нов ред за вземане на решения. Предлага се и увеличение на записания уставен капитал на банката от 1,3 млрд. евро до 2 млрд. евро чрез увеличаване размера на неразпределената между страните-членки част – без поемане на финансови ангажименти и ефективно плащане. Това ще предостави възможност в бъдеще да се привличат нови акционери и да се удовлетворят евентуални желания на страните-членки за увеличаване дяловото им участие.

България е член на МИБ от създаването й през 1970 г. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. МИБ е в процес на трансформация в модерна международна банка за развитие, като една от целите е да се изгради ефективен механизъм за подкрепа на малките и средни предприятия. Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които са приоритетни за развитието на икономиките на страните-членки и генерират растеж.

 

 

Определени са формите на сътрудничество

между България и Хърватия

в областта на културата

 

Правителството одобри проекта на Програма за сътрудничество в областта на културата между българското и хърватското министерства на културата на за периода до 2017 г.

Програмата дава възможност за сътрудничество в областта на театъра, литературата, превода и публикуването на творби на писатели от друга страна, библиотечно и музейни дело, изобразително изкуство, организирането на художествени изложби и музикални фестивали, киното, музиката и танца, аудиовизията и защита на авторските права. Уточняват се ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство.

 

 

Иновациите в здравеопазването ще бъдат обсъждани на неформален Съвет на ЕС в Атина

 

Правителството одобри българската позиция за участие в неформалния Съвет на министрите от Европейския съюз по заетостта и социалната политика, здравеопазването и потребителските въпроси. Форумът ще се проведе на 28 и 29 април в Атина.

Акцент в частта „Здравеопазване” ще бъдат темите за иновациите и решенията на електронното здравеопазване, допринасящи за ефективността на здравните системи, включително електронна рецепта и мобилното здравеопазване (mHealth). Ще бъдат разгледани също миграцията в контекста на общественото здраве и влиянието на икономическата криза върху здравеопазването.

Българската страна ще подчертае значимостта на иновациите и в частност ролята на електронното здравеопазване за подобряване на здравните системи. Ще бъде посочено и това, че сме в процес на изграждане на модерна здравно-информационна система. България ще постави акцент върху партньорството и обмена на добри практики на форуми на високо, а също така и на експертно ниво, като задължително условие за постигане на успехи.

Министрите на труда и социалната политика темите ще обсъдят реформите на трудовия пазар като път за възстановяване, осигуряващ работни места. Ще бъдат дискутирани мерките за борба с дългосрочната безработица и за засилване на участието в пазара на труда. Темата на предвидения работен обяд са мерките за предотвратяване на недекларирания труд като средство за осигуряване на качествени работни места.

 

 

Приета е националната програма за 2014 г.

за превенция и защита от домашно насилие

 

В следващия месец трябва да бъде подписан национален координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Това е записано в одобрената днес от правителството годишна Програма за превенция и защита от домашното насилие. Неговата цел е да въведе стандартизиран подход в изпълнението на дейностите от различните институции и да оптимизира взаимодействието им в подкрепа на пострадалите хора.

По отношение на превенцията Програмата предвижда разработването и въвеждането на превантивни програми сред деца от различни възрастови групи. Очаква се в резултат на изпълнението им своевременно да бъде идентифицирано домашното насилие над деца, а те да бъдат заучени на алтернативни на насилието модели на комуникация и поведение. Чрез електронните си страници различните ангажирани с проблема институции ще разпространяват инициативи, добри практики и механизми за защита на пострадалите. Ще бъдат организирани кампании за повишаване на обществената чувствителност към домашното насилие. В Програмата са включени също обучения на социални и медицински работници, доставчици на социални услуги, служители на МВР за повишаване компетентностите за разпознаване, оценка и оказване на квалифицирана интервенция в случаите на домашно насилие.

За разлика от предишни години, за успешното им реализиране и постигането на по-голяма прозрачност, ефективност и ефикасност при разходването на публични средства, през 2014 г. заложените в Програмата дейности са проектно финансирани. Средствата се осигуряват по Норвежкия финансов механизъм и от бюджетите на съответните министерства.

 

 

Транспортни и инфраструктурни проекти

ще бъдат приоритетни в регионалното сътрудничество на България и Сърбия

 

Правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на регионалното развитие и Министерството на регионалното развитие и местното самоуправление на Сърбия за сътрудничество в областта на регионалното развитие и европейската интеграция.

Документът ще даде нов импулс на възходящото развитие на отношенията между двете страни в последните години, когато успешно беше реализирана Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия (2007-2013 г.), съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз.

Проектът на Меморандум посочва приоритетните направления за активизиране и задълбочаване на отношенията – планирането, разработването и изпълнението на стратегически проекти от общ интерес в сферите на транспорта и инфраструктурата, конкурентоспособността на частния сектор, регионална конкурентоспособност, както и търговията и културния обмен между териториалните общности и власти, споделянето на добри практики от страна на България при усвояването на структурните фондове, на опит при програмирането, управлението и изпълнението на трансгранични и макрорегионални стратегии и др.

 

 

Законовата регламентация на договорите

за стажуване е отразена в Националния план

за изпълнение на Европейската гаранция

за младежта

 

За първите два месеца на 2014 г. над 6000 младежи са започнали работа на първичния пазар на труда

 

Правителството одобри актуализация на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 г. Чрез нея в Плана са отразени приетите промени в Кодекса на труда за регламентиране на договора за стажуване, работата по Националната стратегия за учене през целия живот, подготвянето на план за изпълнение на Стратегията за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система и др.

В актуализирания План са взети предвид и техническите препоръки, дадени от Европейската комисия. Конкретизирано е съдържанието на „добро качество” на отправяните към младежите предложения за работа и обучение. Партньорският подход за активиране и интегриране на пазара на труда, който е в основата на изпълнението на Плана, е допълнен с организации, представляващи интересите на младежите от ромски етнически произход, които са сред най-маргинализираните групи на пазара на труда – членове на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет и представени в него неправителствени организации.

Националният план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта бе разработен в изпълнение на Препоръка на Съвета на ЕС от април м. г. към държавите-членки да гарантират, че всички млади хора на възраст под 25 г. получават добро предложение за работа, продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на четири месеца след като останат без работа или напуснат системата на формалното образование. Едновременно с това продължава и работата с младежите на възраст 25-29 г.

Изпълнението на Националната гаранция за младежта стартира през януари 2014 г. с изпълнението на мерки и програми, финансирани със средства от държавния бюджет. Вече са налице и конкретни резултати от целенасочената работа с младежите. Приети и обнародвани са промени в Кодекса на труда, регламентиращи въвеждането на договор за стажуване, които ще спомогнат за осигуряване на качествени стажове и защита на трудовите права на стажантит. Разработват се планове за изпълнение на Националната стратегия за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система и на Националната стратегия за учене през целия живот. Изготвен е проект на Концепция за развитието на професионалното образование и обучение в България, която следва да бъде одобрена до м. август т. г. На всеки новорегистриран безработен младеж се изготвя индивидуален план за действие в деня на регистрацията, който се допълва в процеса на работа с младежа. В зависимост от профила им, на повече от 7300 младежи са предоставени посреднически услуги – подпомагане за самостоятелно търсене на работа, консултиране за професионално развитие, консултиране за работа по междуправителствени спогодби и EURES, информиране за обявени свободни работни места и изискванията за заемане, консултиране за програми и мерки за заетост и обучение, консултиране за възможностите за включване в проекти по ОП РЧР, насочване за включване в групови мероприятия за професионално ориентиране и мотивиране, консултиране за професионално развитие.

През първите два месеца на годината 6148 младежи до 29 г. са започнали работа на първичния пазар на труда (от тях 2623 са на възраст до 24 г.). Общо започналите работа младежи представляват 24% от всички започнали работа през първите два месеца на годината безработни, при условие, че младежите представляват по-малко от 19% от всички безработни. От началото на годината повече от 1500 младежи са участвали в ателиета за търсене на работа към бюрата по труда, където са усвоили знания и умения за кандидатстване за работа.

 

 

Контраадмирал Румен Николов е предложен

за началник на отбраната

 

Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за освобождаване на ген. Симеон Симеонов от длъжността „началник на отбраната” и от военна служба във връзка с изтичане на неговия мандат и подаден рапорт от ген. Симеонов. Предложението на кабинета е от 30 юни 2014 г. най-висшата офицерска длъжност във въоръжените сили да бъде заета от контраадмирал Румен Николов, който в момента е командир на Военноморските сили, и той да бъде удостоен със званието вицеадмирал.

Останалите предложения за кадрови промени сред висшите офицери са:

–         от длъжността „заместник-началник на отбраната” и от военна служба, считано от 30 юни, да бъде освободен генерал-лейтенант Стефан Василев във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното звание и подаден рапорт;

–         от длъжността „заместник-началник на отбраната” и от военна служба, считано от 30 юни, да бъде освободен контраадмирал Георги Георгиев на основание чл. 169 от ЗОВСРБ и подаден рапорт;

–         генерал-майор Нейко Ненов, считано от 30 юни, да бъде освободен от длъжността „Командир на Сухопътните войски” и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната;

–         генерал-майор Константин Попов, считано от 30 юни, да бъде освободен от длъжността „Командир на ВВС” и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната;

–         генерал-лейтенант Атанас Самандов да бъде освободен от длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите” и от военна служба, считано от 17.09.2014 г. във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното звание;

–         контраадмирал Георги Мотев да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността „Командващ на СКС”, считано от 17.09.2014 г. за срок до назначаването на титуляр, но не по-дълъг от една година;

–         бригаден генерал Стефан Петров да бъде освободен като директор на дирекция „Операции и подготовка” в МО и да бъде назначен за началник на щаба на СКС, считано от 30 юни;

–         бригаден генерал Андрей Боцев да бъде освободен от длъжността „началник на щаба на Сухопътните войски”, да бъде назначен за командир на Сухопътните войски и да бъде удостоен със званието генерал-майор, считано от 30 юни;

–         бригаден генерал Красимир Кънев да бъде освободен от длъжността „заместник-командир на Сухопътните войски” и от военна служба на основание чл. 169 от ЗОВСРБ и във връзка с подаден рапорт;

–         бригаден генерал Любчо Тодоров да бъде освободен от длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” и да бъде назначен за заместник-командир на Сухопътните войски, считано от 30 юни;

–         полк. Пламен Атанасов да бъде назначен за началник на щаба на Сухопътните войски и да бъде удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

–         бригаден генерал Румен Радев да бъде освободен от длъжността „заместник-командир на ВВС”, да бъде назначен за командир на ВВС и удостоен със званието генерал-майор, считано от 30 юни;

–         полк. Анатолий Кръстев да бъде назначен за заместник-командир на ВВС и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

–         комодор Димитър Денев да бъде освободен като заместник-командир на ВМС, да бъде назначен за командир на ВМС и удостоен със званието контраадмирал, считано от 30 юни;

–         комодор Димитър Ангелов да бъде освободен като началник на ВА „Г. С. Раковски” и да бъде назначен за заместник-командир на ВМС, считано от 30 юни;

–         полк. Димитър Илиев да бъде назначен за командир на 2-ра механизирана бригада и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

–         полк. Михаил Попов да бъде назначен на длъжността „Командир на 68-а бригада „Специални сили” и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

–         бригаден генерал Цанко Стойков да бъде освободен като командир на 3-та авиационна база във връзка с номинирането му за заемане на длъжност извън територията на страната;

–         полк. Иван Лалов да бъде назначен за командир на 3-а авиационна база и удостоен със званието бригаден генерал;

–         капитан І ранг Мален Чубенков да бъде назначен за командир на Военноморската база и удостоен със званието комодор, считано от 30 юни;

–         полк. Борислав Сертов, началник на Служба „Военна полиция”, да бъде удостоен със званието „бригаден генерал”;

–         капитан І ранг Кирил Михайлов да бъде назначен за директор на дирекция „Операции и подготовка” – МО и удостоен със званието комодор, считано от 30 юни;

–         полк. Валентин Кръстев да бъде назначен за директор на дирекция „Логистика” – МО и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

–         бригаден генерал Христо Тихинов да бъде освободен като директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи” и от военна служба, считано от 29.07.2014 г. поради навършване на пределна възраст за присвоеното звание;

–         полк. Емил Шошев да бъде назначен за директор на дирекция „КИС” – МО и удостоен със звание бригаден генерал, считано от 29.07.2014 г.;

–         комодор Митко Петев да бъде освободен като командир на Военноморската база, назначен за началник на ВА „Г. С. Раковски” и удостоен със званието контраадмирал, считано от 30 юни;

–         комодор Георги Фиданов, съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, да бъде удостоен със званието контраадмирал;

–         бригаден генерал Марин Начев, национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО, да бъде удостоен със званието генерал-майор;

–         бригаден генерал Драгомир Димитров, директор на НРС, да бъде удостоен със званието генерал-майор;

–         полк. Георги Миленов, заместник-директор на НРС, да бъде удостоен със званието бригаден генерал.

 

 

Атанас Папаризов е определен

за представител на България

при Световната търговска организация

 

Правителството определи Атанас Папаризов за представител на България при Световната търговска организация (СТО) със седалище в Женева.

Постоянното представителство на България към СТО е учредено през 1996 г. в рамките на Постоянното ни представителство при ООН и другите международни организации в Женева. Негов ръководител е определен от правителството висш дипломат, който осъществява дейността си под ръководството на постоянния представител на България при ООН в Женева.

От дълъг период от време страната ни няма назначен представител при СТО, което създава проблеми при сътрудничеството с тази международна организация.

 

 

7,2 млн. лв. се отпускат за осигуряване

на субсидирана заетост

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. в размер на 7,2 млн. лв. Средствата ще бъдат насочени към осигуряване на субсидирана заетост през тази година по Националния план за действие по заетостта. От тях ще се възползват 5000 безработни от групите в неравностойно положение на пазара на труда, вкл. лица на социално подпомагане, продължително безработни и др. Те ще бъдат включени за срок от 6 месеца при четиричасов работен ден в дейности, свързани с ремонт и поддръжка на извънселищна второкласна и третокласна пътна мрежа, поддържане на гробищни паркове, на общински градини и паркове, охрана на общински сгради и училища.

Работодатели по Програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” са общинските администрации.

В резултат на изпълнението на Програмата се очаква постигане на благоприятен ефект върху нивото на безработица и предотвратяване на риска от изпадане в бедност на лица от уязвими групи на трудовия пазар, особено в регионите с високо равнище на безработица.

 

 

Преструктурирани са разходите по план-сметката

за провеждане на изборите за членове

на Европейския парламент

 

Правителството направи промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г.

С тях се увеличават разходите за Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”, Българската национална телевизия и Министерството на външните работи и се намаляват разходите за Българската телеграфна агенция. Увеличението на разходите за трите институции е за сметка на средствата, предвидени за медийните пакети по бюджета на Централната избирателна комисия.

Общият размер на разходите по план-сметката остава непроменен.

 

 

България и Китай ще конкретизират проектите

и механизмите за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество

 

Министерският съвет одобри позицията и състава на официалната българска делегация за Петнадесетата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Заседанията й ще се проведат в периода 28-30 април в Пекин със съпътстващи бизнес форуми в Пекин и Шанхай.

Съпредседател на срещите от българска страна ще е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, а от китайска – Джун Шан, представител на Китай по въпросите на международната търговия и заместник-министър на търговията.

Необходимостта от провеждането на форума беше обсъдена на срещата на министър-председателите на България и Китай на Световния икономически форум в Далиен през септември м.г., а след това и при разговорите им в Букурещ в края на ноември 2013 г., когато се проведе срещата на правителствените ръководители на Китай и на страните от Централна и Източна Европа.

По време на сесията ще бъдат дискутирани в детайли въпросите, обсъдени в рамките на проведените през последните месеци срещи на най-високо равнище – възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областите на търговията и инвестициите, енергетиката, селското стопанство, транспорта, инфраструктурата и др. Ще бъдат конкретизирани и проектите и механизмите за съвместна работа.

Днес беше одобрен и проекта на Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Шанхай. Целта на документа е да се разкрият нови възможности за засилено сътрудничество в областта на инвестициите и търговията. В него е предвидено страните да осъществяват взаимен информационен обмен (по отношение на инвестиционната политика и законодателство, инвестиционната среда, дейности по насърчаването на инвестициите и инвестиционни проекти), който да подпомогне инвеститорите при вземането на успешни бизнес решения.

 

В Божурище ще бъде изграден музей на авиацията

 

Правителството даде съгласието си министърът на културата да сключи споразумение с „Индустриален парк София“ АД за изграждане на музей на авиацията. Музеят ще бъде изграден за сметка на инвеститора в Божурище, след което ще бъде прехвърлен безвъзмездно в собственост на държавата. Предвижда се да бъдат обособени сграда и съответната техническа инфраструктура с експозиционна площ около 3600 кв. м.

С друго решение кабинетът отне от Българската агенция по безопасност на храните имот – публична държавна собственост и безвъзмездното го предостави за управление на община Златоград. Бившата ветеринарна лечебница със застроена площ 99 кв. м се намира на ул. „Стефан Стамболов” №66 в града. В нея местната власт ще изгради и поддържа приют за бездомни кучета. Проектът е част от програмата на община Златоград за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

 

 

Наредбата за кораби, обслужващи международно плаване, е съгласувана с препоръки

на Европейската агенция по морска безопасност

 

Министерският съвет одобри промени в Наредбата за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване. С тях страната ни изпълнява препоръка на Европейската агенция по морска безопасност, направена при допълнителна проверка в началото на годината, за въвеждане в българското право на изискванията на Директива 2011/15/ЕС. Директивата е свързана със системата на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

Измененията прецизират уредбата относно задълженията за даване на сведения за пристигащите в български пристанища и напускащите ги кораби. Формата и съдържанието на предварителните уведомления за предаване на отпадъци в пристанищни приемни съоръжения, подавани за пристигащи кораби, ще бъдат приведени в съответствие с най-новите изисквания на Международната морска организация.

Проектът на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата е включен като мярка в Плана за действие за 2014 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз.

Разширяват се възможностите за оптимален избор на висши офицери на ръководни длъжности

 

С допълнение в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили правителството създаде възможност за извършване на оптимален избор на офицери, които да заемат длъжности, изискващи висше офицерско звание.

Допълнението предвижда на съответните висши длъжности да може да бъдат назначавани офицери със звание, което е с една степен по-ниско от изискващото се. Условията за това са да е изтекъл минималният срок за престояване на офицера в длъжност и в звание, той да притежава необходимото образование, образователно-квалификационна степен и квалификация и да не изтърпява дисциплинарно наказание.

Новата разпоредба на практика разширява кръга на военнослужещите, които могат да заемат длъжността „Началник на отбраната”. За нея се изисква висшето офицерско звание генерал/адмирал, а длъжностите, от които е целесъобразно да бъдат кандидатите (командирите на видовете въоръжени сили), изискват звание генерал-майор/контраадмирал. Тъй като е с две степени по-ниско, това звание не е достатъчно, за да бъде направен оптимален избор на най-старшия офицер във въоръжените сили. Допълнително ограничение е и определената в ЗОВС пределна възраст за офицерските звания.

Съществуват и длъжности, изискващи специфична квалификация и звание генерал-майор/контраадмирал (напр. началник на ВМА), за които не може да бъде направен избор от офицери, отговарящи на изискванията за военно звание. В момента няма длъжности, изискващи тази специфична квалификация и звание бригаден генерал/комодор, от които да се направи подбор на кандидати. Това налага изборът да бъде осъществен между офицери с военно звание полковник/капитан І ранг, като номинираният следва да бъде удостоен със званието бригаден генерал/комодор.

С друго решение правителството предлага на Президента на Република България да измени указа си за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Промяната засяга запазване на необходимото звание бригаден генерал за командира на 68-а бригада „Специални сили”.

Приетият през 2010 г. План за развитие на въоръжените сили на Република България предвиждаше бригадата да бъде трансформирана в полк от 1 юли 2014 г. Това решение беше ревизирано в началото на тази година като формированието запазва структурата си на бригада.

Всички останали длъжности се запазват съгласно действащия указ.

 

България и Китай ще конкретизират проектите

и механизмите за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество

 

Министерският съвет одобри позицията и състава на официалната българска делегация за Петнадесетата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Заседанията й ще се проведат в периода 28-30 април в Пекин със съпътстващи бизнес форуми в Пекин и Шанхай.

Съпредседател на срещите от българска страна ще е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, а от китайска – Джун Шан, представител на Китай по въпросите на международната търговия и заместник-министър на търговията.

Необходимостта от провеждането на форума беше обсъдена на срещата на министър-председателите на България и Китай на Световния икономически форум в Далиен през септември м.г., а след това и при разговорите им в Букурещ в края на ноември 2013 г., когато се проведе срещата на правителствените ръководители на Китай и на страните от Централна и Източна Европа.

По време на сесията ще бъдат дискутирани в детайли въпросите, обсъдени в рамките на проведените през последните месеци срещи на най-високо равнище – възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областите на търговията и инвестициите, енергетиката, селското стопанство, транспорта, инфраструктурата и др. Ще бъдат конкретизирани и проектите и механизмите за съвместна работа.

Днес беше одобрен и проекта на Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Шанхай. Целта на документа е да се разкрият нови възможности за засилено сътрудничество в областта на инвестициите и търговията. В него е предвидено страните да осъществяват взаимен информационен обмен (по отношение на инвестиционната политика и законодателство, инвестиционната среда, дейности по насърчаването на инвестициите и инвестиционни проекти), който да подпомогне инвеститорите при вземането на успешни бизнес решения.

 

 

 

 

 

От длъжност е освободен почетният консул

на България в Кобленц

 

Правителството освободи от длъжност по негова молба д-р Карл-Юрген Вилберт – почетен консул на България в Германия със седалище гр. Кобленц и с консулски окръг Райнланд-Пфалц.

Д-р Карл-Юрген Вилберт е назначен за почетен консул през април 2003 г.